Connect with us
Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale în 15 județe

Vremea

Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale în 15 județe

Meteorologii ANM au anunțat cod portocaliu de ploi torențiale în 15 județe, în timp ce în sud estul teritoriului canicula va fi de nesuportat. Ploile torențiale, vijeliile și grindina își fac apariția astăzi la ora 12:00. Codul portocaliu este valabil până la ora 23:00.

Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale în 15 județe

Zonele cele mai afectate de furtuni sunt: Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei. aici își vor face simșită prezența aversele torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii leși grindina. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Cod Portocaliu

ANM a emis și un cod galben de furtuni care este valabil tot de duminică de la ora 12:00 până luni la ora 3:00 și care vizează centrul și local sud-estul teritoriului, dar și zonele de deal și de munte. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În celelalte zone din țară va fi caniculă. Aceasta se va resimți cel mai puternic în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…35 de grade. Meteorologii ANM au emis un cod galben de caniculă valabil de astăzi de la ora 10:00 până la ora 19:00.

Dacă până acum credeam că ne topim la 40 grade Celsius, nu se știe cum vom reacționa la peste 50 grade Celsius. Meteorologii susțin că am putea avea cea mai călduroasă vară din istoria țării noastre.

Vremea va fi capricioasă și vom putea avea două anotimpuri în aceeași lună. De exemplu, vom putea avea în weekend o temperatură de 30 grade Celsius, iar la începutul săptămânii vremea se poate răci brusc.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top