ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și grindină

08.06.2020
ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și grindină

Meteorologii ANM au emis o avertizare cod galben valabilă în mai multe județe din țară. Aceasta va intra în vigoare astăzi la ora 13:00 și rămâne valabilă până la ora 23:00. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în majoritatea zonelor țării și vor apărea frecvente descărcări electrice dar și fenomene asociate periculoase precum grindina.

ANM a emis cod galben de ploi, vijelii și grindină

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată În Banat, Crișana, Maramureș și local în Transilvania și în zonele montane. În aceste zone vor fi prezente frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii ANM au actualizat și informarea meteorologică de vreme instabilă pentru toată țara, aceasta fiind prelungită până în miercuri dimineață.

În cursul zilei de astăzi instabilitatea atmosferică va fi accentuată astăzi, cu precădere în regiunile vestice, nord-vestice, centrale, precum și în zonele de munte. În noaptea care va urma (8/9 iunie) în sud-vest, iar marți (9 iunie) îndeosebi în jumătatea de vest a teritoriului, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30 l/mp.

De asemenea a fost emis și un cod portocaliu pentru Județul Covasna: Târgu Secuiesc, Ghelința, Brețcu, Ojdula; Aici se vor semnala : averse care vor cumula 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.