Connect with us
ANM a emis cod portocaliu! Unde va fi vânt puternic și ninsori viscolite

Vremea

ANM a emis cod portocaliu! Unde va fi vânt puternic și ninsori viscolite

Meteorologii de la ANM au emis o alertă de vreme severă imediată. Este cod portocaliu, dar și galben în mai multe zone ale țării. Vor fi intensificări ale vântului de până la 100 km/H și ninsori viscolite în mai multe județe.

ANM a emis cod portocaliu! Unde va fi vânt puternic și ninsori viscolite

Iarna încă nu ne părăsește, ci își face simțită prezența mai mult ca niciodată. Meteorologii au emis atât cod galben, cât și cod ortocaliu în mai multe zone din țară.

CODUL PORTOCALIU este valabil de luni 10 februarie, ora 18:00 până marți 11 februarie, ora 20:00

Zone vizate sunt: zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor.

Fenomene meteorologice care vor apărea: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă.

În intervalul menționat în zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

COD GALBEN este valabil de luni 10 februarie, ora 14:00 până marți  11 februarie, ora 20:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului la munte, în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș; ninsori viscolite în zona montană înaltă.

În intervalul mai sus menționat, în zonele de munte, vântul va avea intensificări, cu viteze de 65…75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol. Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h.

Va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile.  Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20…25 l/mp, iar la atitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă.

NotăIntensificări ale vântului, cu rafale în general de 45…55 km/h, vor fi și în restul teritoriului. Precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelate regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp.

COD GALBEN valabil din 11 februarie, ora 20:00 până în data de 12 februarie, ora 20:00

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului și zăpadă spulberată în zona montană înaltă

În zona înaltă de munte, vântul va prezenta intensificări cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top