ANM a emis un cod galben de furtuni în 29 de județe din țară. Avertizarea este valabilă până duminică seara. Instabilitatea atmosferică va fi crescută în special în zonele de munte, unde își vor face simțită prezența aversele torențiale, grindina și descărcările electrice.
În Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, dar și la munte vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp, scrie Mediafax.
Alerta emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie vizează jurmătoarele județe: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău și Olt.
Codul galben de furtuni va intra în vigoare sâmbătă la ora 4.00 și este valabil până duminică ora 23.00.
În zona de sud-est vremea va fi foarte călduroasă, în special la orele amiezilor. În această regiune disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici.
Se pare că a doua parte a verii va fi caracterizată de fluctuații majore, de la instabilitate atmosferică, la temperaturi mari și chiar caniculă.
„Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară.
Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a spus Gabriela Băncilă, director Meteorologie ANM, potrivit Agerpres.