Peste 5.000 de pompieri cu 2.900 de autospeciale sunt pregătiţi să intervină, în aceste zile de minivacanță, în zonele vizate de avertizările meteo. În județele Hunedoara și Caraș-Severin, aflate sub cod portocaliu de viscol, au fost activate grupele operative.
IGSU arată că, în contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a avertizării nowcasting de cod portocaliu pentru județele Hunedoara și Caraș-Severin, la nivelul IGSU s-a luat decizia activării grupelor operative în cele două județe sus-menționate.
Având în vedere că a fost emisă și o atenționare meteo cod galben de intensificări susținute ale vântului și viscol la munte, atât în județele Hunedoara și Caraș-Severin, cât și în Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Alba, pompierii sunt pregătiți să intervină, la nevoie, în sprijinul cetățenilor și a bunurilor acestora.
La nivelul întregii țări, în aceste zile de minivacanță, acționează peste 5000 de angajați ai IGSU cu 2900 de autospeciale.
În funcție de evoluția vremii, dispozitivele efectivele vor fi redimensionate și adaptate nevoilor, urmând a fi dispuse măsuri astfel încât să se limiteze eventuale efecte negative produse de condițiile meteorologice nefavorabile.
Pentru siguranţa cetăţenilor, specialiştii recomandă evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea nu poate fi amânată, este importantă informarea în privinţa drumurilor blocate.
”Înainte de plecare, cetățenii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale”, arată IGSU.
Județele Hunedoara și Caraș-Severin se află, până la ora 14.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar judeţele Timiş, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Cluj, Sibiu, Prahova, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş sub avertizare cod galben de vânt şi ceaţă.
Iarnă în toată regula la munte în minivacanța de 1 Decembrie. Până la această oră, stratul de zăpadă atinge 30 de cm la peste 1.450 m altitudine, dar codul galben de ninsori este încă în vigoare. Gradul de ocupare în stațiuni este de aproape 90%.
Potrivit informațiilor furnizate de Teleferic Prahova, la Valea Dorului și Predeal, la peste 1.450 de m, stratul de zăpadă este de 30 de cm.
Pârtiile sunt în curs de amenjare, iar oficial acestea vor fi deschise în data de 15 decembrie, atunci când începe și sezonul de iarnă. Totuși, dacă vremea se va menține ca în zilele ce urmează, cu temperaturi de minus 3 grade și zăpadă, nu este exclus ca deschiderea pârtiilor să aibă loc mai devreme.
Aici puteți urmări live imagini din Predeal și Sinaia:
http://www.teleferic.ro/live-webcam/
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori, valabilă joi pentru zonele de munte. Avertizarea a intrat în vigoare noaptea trecută și este valabilă până vineri, la ora 2.00.
„La munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăși 60…65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar în restul zonei precipitațiile vor fi mixte și se va forma polei. Intensificări temporare ale vântului vor fi și în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat și pe litoral, de până la 60…70 km/h. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, nord-vestul Munteniei și local în Transilvania va ploua, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, iar pe spații restrânse se va semnala polei”, spun meteorologii.
Gradul de ocupare pe Valea Prahovei este de circa 90%, anunță proprietarii de hoteluri și pensiuni. Cu toate acestea, cei care vor o plimbare prin zăpadă pot merge și pentru o zi la munte.
Acest articol a fost actualizat la: 30 noiembrie 2017 11:49