Connect with us
NU mai scăpăm de iarnă! Cod galben de ninsori la munte, vânt puternic în toată țara!

Vremea

Avertizări cod galben de vreme severă, în vigoare. Trenuri blocate și copaci căzuți din cauza ninsorilor

Sunt în vigoare avertizări cod galben de vreme severă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), de sâmbătă, de la ora 11.00, şi până duminică, la ora 20.00, în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării se înregistrează precipitaţii moderate cantitativ. Vor fi la început sub formă de ploaie şi lapoviţă, apoi vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.

În regiunile sudice şi sud-estice în prima parte a zilei de duminică vor fi ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsoare. La munte, ninsorile se vor extinde, iar vântul va sufla cu putere. Temporar vântul se va intensifica şi în zonele joase, cu viteze în medie de 45-55 de kilometri la oră.

CITEȘTE ȘI: PANĂ DE CURENT! Localități întregi afectate de VISCOL și zapadă. ELECTRICA anuntă ÎNTRERUPERI. Iată lista unde va pica curentul

Până duminică la ora 16.00 este în vigoare o atenţionare cod galben pentru ninsori însemnate cantitativ în toate zonele de munte. Vor fi ninsori local însemnate cantitativ şi cu depunere de strat consistent de zăpadă.

Vântul va avea intensificări cu viteze care vor depăşi 60-70 de kilometri la oră. Pe creste viteza vântului va fi peste 80-90 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

O altă avertizare cod galben este în vigoare din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 02.00, şi până duminică la ora 16.00. În acest interval, în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 de kilometri la oră şi temporar 70 de kilometri la oră.

Trenuri blocate și copaci căzuți din cauza vremii severe

Ninsorile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Bistriţa-Năsăud au creat probleme în circulaţia trenurilor. probleme au fost și în alimentarea cu electricitate a localităţilor, potrivit unui comunicat de presă remis, duminică, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Din cauza căderilor de copaci pe firul de contact, între staţiile CF Arion şi Grădiniţa, trei trenuri de călători nu şi-au putut continua drumul.

Astfel, trenul 1766 Timişoara – Iaşi, cu aproximativ 120 pasageri, a staţionat între localităţile Ilarion şi Grădiniţa, trenul 1830 Timişoara- Iaşi a staţionat la Silhoasa. În plus, trenul 5712 Ilva Mică – Suceava a fost oprit în staţia Ilva Mică, din cauza blocării căii ferate cu celelalte două trenuri.

Potrivit CJSU, problemele la alimentarea cu energie electrică în zona în care staţiona trenul 1766 au fost remediate în jurul orei 9,16, urmând ca garnitura să fie repusă în circulaţie.

Un alt copac a căzut pe DN 17D, între localităţile Rebrişoara şi Nepos, intervenindu-se rapid pentru înlăturarea acestuia.

În zona Piatra Fântânele, aproximativ 360 abonaţi au rămas fără energie electrică, însă echipele de intervenţie au reuşit să remedieze defecţiunile în jurul orei 10,37.

Potrivit comunicatului CJSU Bistriţa-Năsăud, pe drumurile naţionale şi judeţene s-a intervenit, duminică dimineaţa, cu circa 50 de utilaje de deszăpezire şi cu peste 360 de tone de material antiderapant.

Prognoza meteo arată că în următoarele ore ninsorile vor continua pe arii relativ extinse. La munte vântul va bate cu putere, spulberând sau viscolind zăpada.

Având în vedere condiţiile meteo, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a suplimentat numărul echipajelor care acţionează pentru monitorizarea traficului rutier, în tot judeţul.

În Pasul Tihuţa, pe DN 17, echipaje formate din poliţişti de la Serviciul Rutier şi de la postul de poliţie zonal efectuează controale în trafic, pentru a se asigura că autovehiculele care urcă sunt echipate corespunzător de iarnă şi pentru a evita, astfel, formarea de blocaje în trafic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top