Avetizare meteo! ANM a emis cod galben și portocaliu pentru mai multe zone

20.07.2020
Avetizare meteo! ANM a emis cod galben și portocaliu pentru mai multe zone

ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în mai multe zone din țară. Cele mai afectate zone vor fi vestul si sudul Moldovei, nordul Dobrogei și nordul Munteniei. În aceste zone se vor semnala ploi, furtuni cu grindină și cantităție de apă însemnate.

Avetizare meteo! ANM a emis cod galben și portocaliu pentru mai multe zone

Pentru intervalul 20 iulie ora 12 – 20 iulie ora 21, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă ridicate.

În vestul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei, nordul și nord-estul Munteniei, dar și în estul și sud-estul Transilvaniei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aici vor fi prezente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Aversele vor avea caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Pentru intervalul 20 iulie ora 12 – 20 iulie ora 21, a fost emisă o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferită temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Maramureș și local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

În intervalul 21 iulie ora 12 – 22 iulie ora 10, în regiunile nordice, centrale și în zona de munte instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.