Vremea

Cod galben în 7 judeţe din Muntenia, Moldova şi Dobrogea

Cod galben  în 7 județe. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru Muntenia, local, şi pentru zonele de munte şi arii restrânse din Oltenia şi Moldova, precum şi o atenţionare Cod Galben de averse pentru judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Constanţa şi Tulcea, ambele fiind valabile până vineri seara.

Potrivit ANM, în intervalul orar 12:00 – 22:00, vor fi perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată local în Muntenia şi pe arii restrânse în Oltenia, Moldova şi la munte.

Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi pe arii restrânse 30 – 40 l/mp.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică şi în zilele următoare, îndeosebi după-amiaza şi seara, în special în zonele de deal şi munte, precum şi în nordul şi centrul ţării”, notează meteorologii.

Codul galben este instituit între orele 15:00 – 22:00 şi vizează judeţele Constanţa, Tulcea, Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Vrancea şi Argeş, unde, pe arii extinse, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 25 l/mp şi, izolat, 50 – 60 l/mp

Hidroelectrica estimează un efort financiar de peste 861.000 pentru ecologizarea lacului de acumulare Izvorul Muntelui

Poluarea din ultima perioadă de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare ridicându-se la suma de 861.000 lei fără TVA, conform unui comunicat al companiei remis AGERPRES.

„După viitura produsă în 30 iunie – 1 iulie, apele mari ale râului Bistriţa continuă să aducă importante cantităţi de deşeuri – în special plastic şi resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui său rămân în suspensie pe lac.

Hidroelectrica estimează că sunt de colectat circa 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri.

Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se îndreaptă în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru)”, se menţionează în comunicat.

Citește și: ANM anunță cod galben și portocaliu de furtuni în aceste localități!

Potrivit reprezentanţilor producătorului de energie, Hidroelectrica face, încă de la începutul acestui an, eforturi pentru ecologizarea luciului de apă şi a cuvetei lacului Izvorul Muntelui şi, în plus faţă de deşeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuială, începând cu primăvara acestui an, 37 tone lemn, 15 tone PET-uri şi trei tone de alte deşeuri.

Share
Scris de
Apetrii Tora

Acest site foloseste cookies.

Read More