Connect with us
Cod galben: Ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată în 22 de judeţe, până luni seara

Vremea

Cod galben: Ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată în 22 de judeţe, până luni seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare Cod Galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată pentru 22 de judeţe din centrul, nordul şi estul ţării, valabilă din această după amiază până luni seara.

Potrivit ANM, începând de duminică, de la ora 14:00, până luni, la ora 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul şi estul Transilvaniei, în vestul Moldovei, local în Maramureş, precum şi în zonele montane. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri/mp şi izolat 50 – 60 de litri/mp.

Se vor afla în totalitate sub Cod galben 12 judeţe, respectiv Maramureş, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, şi parţial 10 judeţe: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prognoză

Temperaturi caniculare şi deficit de precipitaţii în august; luna septembrie, în normele perioadei

Tot pe parcursul lunii august, precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, deficitare, sub media de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp) şi Transilvania (90 l/mp), iar cele mai deficitare în Dobrogea, între 28 şi 40 l/mp.

Potrivit ANM, în septembrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuală, în nord şi centru, şi mai ridicate în restul teritoriului. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10

şi 17 grade Celsius în Moldova, respectiv între 11 şi 16 grade Celsius în Transilvania, dar vor ajunge până la 19 grade Celsius în Dobrogea.

La nivel de precipitaţii, în luna septembrie, meteorologii estimează că acestea vor fi apropiate de normal în regiunile nordice şi centrale, dar deficitare în rest, în comparaţie cu media multianuală, stabilită la 55 l/mp. Cu toate acestea, în zona Crişanei, Maramureşului, Olteniei şi

Banatului sunt prognozate cantităţi medii de precipitaţii ce vor depăşi 70 l/mp. Totodată, în Moldova şi Dobrogea, cantităţile medii de precipitaţii sunt estimate a se încadra între 23 şi 59 l/mp.

Citește și: Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 23 – 29 iulie. Se anunță vreme instabilă

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Anglia) şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs de prognoză.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top