Connect with us
Cod portocaliu de ploi în Constanța și Buzău; alte 11 județe sub cod galben

Vremea

Cod portocaliu de ploi în Constanța și Buzău; alte 11 județe sub cod galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, atenționări cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină, pentru următoarea oră, în județele Constanța și Buzău. Alte 11 județe sunt sub cod galben.

Potrivit ANM, până la ora 15.30, județele Constanța și Buzău sunt sub atenționare cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină.

Se vor semnala averse torențiale ce vor cumula 40 – 50 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

De asemenea, județele Gorj, Dolj, Mehedinți, Teleorman, Cluj, Bistrița, Mureș, Galați, Vâlcea, Olt și Tulcea sunt sub atenționare cod galben în următoarea oră.

Atenționare cod galben de inundații pe râuri din nouă județe

Râuri din județele Alba, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Olt, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș sunt, luni, sub atenționare cod galben de inundații, fiind posibile depășiri ale cotelor de atenție în mai multe bazine hidrografice.

Până la ora 16.00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis cod galben de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Alba – Iulia – amonte S.H. Gelmar, Secaș (afluent al Târnavei), județele Alba, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Olt – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Voila – amonte S.H. Cornet, județele: Brașov, Sibiu, Vâlcea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Secaș – bazin superior.

De asemenea, până la miezul nopții se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Voila, în județele Harghita, Covasna și Brașov. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Râul Negru, Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Feldioara – amonte S.H. Hoghiz.

O altă atenționare cod galben, valabilă până la miezul nopții vizează râurile mici din bazinele hidrografice Niraj, Târnava Mare și Târnava Mică, din județele Harghita, Brașov, Mureș, Sibiu și Alba. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele mijlocii ale râurilor Târnava Mare și Târnava Mică.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție și pe râurile mici din bazinele hidrografice Trotuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, județele Harghita și Bacău, unde, de asemenea, este cod galben de inundații până luni, la miezul nopții.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top