Connect with us
Hidrologii au instituit cod roșu de inundații în Galați, ca urmare a ploilor abundente. Ce spune meteorologii despre vremea din următoarele zile.

Vremea

METEO: Ploi însemnate și cod roșu de inundații miercuri. Cum va fi vremea joi și vineri

VREMEA: Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea de vreme rea. Astfel, potrivit ANM, județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galați se vor afla sub Cod Portocaliu de ploi însemnate cantitativ.

Meteorologii spun că se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp. Avertizarea este valabilă până miercuri la ora 18.00.

Totodată a fost emis un cod galben ploi însemnate cantitativ, lapoviţă şi ninsori la munte, intensificări ale vântului, pentru județele marcate pe harta de mai jos, valabil până azi la ora 21.00.

„În intervalul menţionat, va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile estice şi în zonele montane şi submontane se vor cumula peste 20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp. La munte vor fi precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, la altitudini mari, în special în nordul Carpaţilor Orientali local se va depune strat nou de zăpadă, iar pe creste vântul va sufla cu peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi şi în celelalte zone, îndeosebi în sud şi în est, unde rafalele vor depăşi 50…55 km/h şi trecător 65 km/h.”

harta-meteo

Meteorologii mai avertizează și că în celelalte zone din ţară ploile vor fi în general slabe cantitativ şi numai pe arii restrânse se vor cumula 10…15 l/mp, inclusiv în zona municipiului Bucureşti.

Cod roșu de inundații

Județul Galați este sub cod roșu de inundații, până la ora 21.00. „Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele hidrografice Suhu și Geru, judeţul Galați. Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu”, se arată în atenționarea INHGA.

Citește și: Cod portocaliu de inundații. Vezi județele vizate

De asemenea, a fost instituit un cod portocaliu de inundații, în intervalul miercuri, ora 6.00 – joi, ora 6.00, pe râuri din mai multe bazine hidrografice din jumătatea de est a ţării este valabil un cod portocaliu de inundaţii.

Avertizarea hidrologilor vizează următoarele bazine hidrografice: Trotuş superior şi afluenţi (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna – bazin superior şi afluenţi (judeţul Vrancea), Bârlad superior şi afluenţi (judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului, aferenţi sectorului aval sistemului hidrografic Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Putna, Trotuş şi Bârlad, precizează INHGA.

Vremea pe 13 și 14 octombrie

 Joi, 13 octombrie, ploile vor scădea în intensitate, dar vremea rămâne rece pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult înnorat și vor mai cpdea precipitații slabe, pe arii restrânse. Noaptea, norii se mai risipesc. Temperaturile vor fi cuprinse între -4 (la munte) și 15 grade (în zona de sud)

Vineri, vremea începe să se îmbunătățească, iar valorile termice vor înregistra o creștere ușoară. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, în zonele de centru, vest, nord-vest și la munte, unde va ploua pe arii extinse. Vântul va sufla slab, până la moderat. În zonele joase se va forma ceața, iar în nord și centru, bruma.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top