Connect with us
ciclonul peterciclonul peter

Vremea

Olaf nu mai vine, dar CICLONUL PETER se așterne peste România! Meteorologii au anunțat ce se întâmplă în următoarele ore

Ciclonul Peter se așterne peste România în a doua parte a zilei de sâmbătă, aducând vreme răcoroasă și închisă. Ciclonul Olaf, care ar fi trebuit să ajungă azi în țara noastră s-a stins, spun meteorologii, astfel că Peter îi ia locul.

Vremea va fi, în general, închisă în toată ţara. Maximele vor fi cuprinse între 4 si 13 grade. Cel mai frig va fi in Moldova, unde vom avea 4, 5 grade. În Bucureşti vom avea 6,7 grade, cerul va fi noros şi temporar o să fie ploaie.

Ploi vor fi şi în restul ţării, ceva mai multe în partea din sud-vest şi sud, dar sunt ploi slabe.

Numai în partea înaltă de munte avem şi lapoviţă şi ninsori. Pe crestele Carpaţilor Meridionali, de exemplu, sau în nordul Orientalilor – la înălţimi mari, peste 1.800 de metri”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu Dinu Mărăşoiu, din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Conform sursei citate, vremea este normală pentru luna noiembrie.

În ceea ce privește ciclonul Olaf, meteorologii spun că s-a stins în partea de nord a Europei, așa că nu mai ajunge în țara noastră!

Ciclonul Olaf a evoluat în nordul extrem al Europei, unde s-a şi stins, a murit acolo.

A fost un ciclon care s-a dezvoltat în Atlanticul de Nord. Totuşi, prin zonele pe unde a trecut s-a format un alt ciclon, care este în Polonia şi ale cărui extremităţi se vor extinde şi în Europa Centrală şi vor ajunge şi în ţara noastră cu precipitaţii în noapte de sambătă, la munte, sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în parte de nord, în zonele deluroase, pot apărea şi acolo câteva ninsorele”, a precizat, pentru Mediafax, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, Florinela Georgescu.

În spatele acestui front intră, de săptămâna viitoare, un alt front atmosferic, mai rece, cu temperaturi negative pe parcursul câtorva nopţi, menţionează sursa citată.

Iarna se instalează în România în următoarele zile, iar vremea va deveni din ce în ce mai rece.

Frigul se datorează un ciclon cu masă de aer rece care va ajunge în ţara noastră sâmbătă noapte, mai întâi în partea de nord. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea şi sub zero grade în timpul nopţii.

Ce se întâmplă cu VREMEA în decembrie și ianuarie

Luna decembrie: temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

Local mai ridicate decât acestea, vor fi în sud-estul țării.

Temperaturile medii vor fi cuprinse între -4 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și 2 grade Celsius, în Dobrogea.

Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM.

Luna ianuarie: temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală pentru această perioadă este de -2,1 grade Celsius.

Potrivit prognozei, sunt aşteptate temperature mai scăzute în Maramureş şi Transilvania (-6, respectiv -4 grade Celsius, în medie) şi mai ridicate în sud, în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Precipitațiile totale lunare vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de mediile multianuale. Media precipitațiilor va fi de 33.6 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top