Tradiţia numirii furtunilor tropicale din Atlantic este veche de câteva sute de ani, când popoarele din Caraibe numeau furtunile după sfântul sărbătorit în acea zi de calendarul catolic. Aceasta a continuat până la cel de-Al Doilea Război Mondial. De atunci, meteorologii folosesc nume de femei sau de bărbați. Află care dintre acestea sunt cele mai periculoase și care sunt denumirile lor
Motivele pentru care s-a decis numirea oficială a furtunilor ţin de informarea rapidă, exactă, care să creeze cât mai puţină panică în rândul populaţiei. Un nume simplu, uşor identificabil în orice limbă este mai uşor de reţinut decât coordonate, intensitatea vântului, longitudine, latitudine sau alte detalii tehnice.
În anul 1953 s-a stabilit un alfabet fonetic, format din 21 de litere (alfabetul american, mai puţin literele Q, U, X, Y şi Z), care să reprezinte iniţialele pentru numele furtunilor și uraganelor. Astfel, prima furtună tropicală din an va avea un nume care începe cu litera „A”, a doua va avea un nume care începe cu litera cu „B” şi tot aşa, până la finalul alfabetului. În anii cu număr impar, prima furtună are nume de bărbat, a doua de femeie, iar în anii cu număr par, prima furtună primeşte nume feminin, urmată de un altul masculin.
În ziua de azi, singura instituţie acreditată să propună denumirile uraganelor, pentru toate zonele de pe glob, este Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (MMO). Această instituție stabilește, în fiecare an, un număr de 21 de nume, alternând feminin cu masculin, iar listele sunt refolosite la fiecare şase ani.
„Singura dată când apare o schimbare este atunci când furtuna este extrem de devastatoare încât face extrem de multe victime şi adună extrem de multe pagume materiale, iar utilizarea viitoare a numelui său pe o furtună diferită ar fi inadecvată din motive evidente de sensibilitate.”, mai spun reprezentanţii Centrului Naţional de Uragane.
În cazul în care o furtună este devastatoare, numele ei este scos din listă și este înlocuit cu altul care începe cu aceeași literă. Uraganele ce poartă nume de femei şi ale căror nume nu le vom mai întâlni niciodată sunt: Alicia, Elena, Gloria, Joan, Diana, Marilyn, Roxanne, Hortense, Allison, Iris, Michelle, Isidore, Lili, Isabel, Jeanne, Katrina, Rita, Wilma, Paloma, Irene, Sandy, Ingrid, Erika şi, evident Irma.
Acest articol a fost actualizat la: 26 iulie 2020 21:01