Vremea

Vremea în luna mai. Ce spun meteorologii

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în luna mai. Această perioadă a primăverii este considerată cea mai călduroasă, dar și cea mai instabilă. Meteorologii susțin că luna în desfășurare va fi schimbătoare. Vor fi înregistrate temperaturi ridicate, caniculare, care vor corela cu zile reci și ploioase.

Vremea în luna mai. Ce spun meteorologii

Specialiștii declară că luna mai va putea trece de la o extremă la alta în ceea ce privește temperatura aerului și fenomenele meteorologice. Astfel, vor exista zile extrem de călduroase, cu temperaturi foarte ridicate, ce pot fi urmate de zile ploioase, cu temperaturi scăzute.

Au fost înregistrate date în perioada 1961 – 2019 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM. Astfel, se constată că temperatura medie lunară multianuală a lunii mai are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei.

În zonele de câmpie și de luncă, dar și în zonele joase din Dobrogea și Delta Dunării, valorile medii lunare caracteristice sunt cuprinse între 16 şi 18 grade Celsius.

În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius, conform ANM.

Potrivit datelor ANM, temperatura maximă absolută a lunii mai în România este 40,8 grade Celsius, înregistrată la Mărculeşti (judeţul Călăraşi), în 27 mai 1950.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută a lunii mai, în România, aceasta este de -16 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 14 şi 15 mai 1940.

Cantitatea de precipitații

Din punct de vedere al precipitaţiilor, din datele înregistrate în perioada 1961 – 2019, se constată că precipitaţiile medii multianuale din luna mai sunt mai mici de 50 mm doar în Dobrogea.

În Câmpia Română şi Câmpia de Vest, în Podişul Moldovei şi vestul Transilvaniei, mediile de precipitaţii sunt cuprinse între 50 şi 75 mm. În cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureş, în Bucovina, în zonele subcarpatice şi în zonele montane joase, precipitaţiile medii multianuale se situează în intervalul 75-125 mm. În zona montană înaltă din Carpaţii Meridionali şi din nordul Carpaţilor Orientali acestea depăşesc 125-150 mm.

 

 

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea