Vremea este neobișnuit de caldă pentru această perioadă, iar acest lucru se datorează unui val de aer nord-african.
Acesta va duce temperaturile din următoarea perioadă la valori de peste 30 de grade, cu 10 grade mai mari decât în mod obișnuit pentur această perioadă.
Fenomenul aduce, însă, și furtuni și descărcări electrice.
„Vor fi temperaturi ridicate în continuare în majoritatea zilelor şi în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari valori, care vor merge până în jurul a 30 de grade Celsius, le aşteptăm în Oltenia şi Muntenia marţi după-amiaza, cel mai posibil joi şi vineri.
Ziua de marţi, cu excepţia Olteniei şi a Munteniei, va aduce înnorări destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindină şi cantităţi de apă însemnate în majoritatea zonelor.
Nu excludem astfel de fenomene nici pentru sudul ţării, însă pe spaţii mai restrânse, şi care vor apărea doar în orele serii”, a precizat Teodora Cumpănaşu, meteorolog de serviciu ANM, pentru agenția națională de presă Agerpres.
Meteorologul ANM a subliniat că şi în Bucureşti se vor semnala averse şi descărcări electrice, cel mai probabil marţi seara, după o perioadă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale ale lunii aprilie.
„Aşa cum se va întâmpla şi pentru zona Capitalei, luni seara, dar cu probabilitate mai mare marţi seara, vor fi averse şi descărcări electrice după nişte temperaturi mult, mult mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an. 27 de grade ar fi cea mai scăzută maximă a acestei săptămâni, iar 29 – 30 de grade, cele mai ridicate valori pe care le aşteptăm atât marţi după- amiaza cât şi joi şi vineri, cel mai probabil.
În Bucureşti vor fi 27 de grade Celsius luni şi miercuri, dar între 28 şi 30 de grade marţi, joi, vineri şi sâmbătă. În Capitală, în aceste zile sunt cu circa 10 grade peste normă, iar în restul ţării cu 8 -10 grade, în medie. Ele sunt de fapt temperaturi de iulie”, a spus specialistul ANM.
Cum va fi vremea de 1 mai 2018 la mare, la munte și în celelalte regiuni ale țării
Specialistul a anunțat că sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai vor fi caracterizate de temperaturi anormal de mari, dar că astfel de valori termice au mai fost înregistrate și în alți ani. Teodora Cumpănașu spune că maxima absolută pentru aprilie a fost de 35 de grade Celsius și că pe viitor va trebui să ne obișnuim cu aceste valori termice ridicate.
„Tendinţa pentru sfârşitul săptămânii şi începutul săptămânii următoare ar fi aceea de un regim termic peste normal, putem să spune o vreme caldă, ceea ce înseamnă valori ce merg în jurul sau chiar peste 25 de grade, cu probabilitate destul de mare să se semnaleze ploi de scurtă durată mai peste tot în ţară”, a adăugat Cumpănaşu.
„Ce este deosebit acum? Este o masă de aer cald care persistă în cea mai mare parte a Europei, chir şi în ţări precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde în aceste zile s-au înregistrat recorduri de temperatură.
Au fost temperaturi de 28 – 29 de grade, în Franţa de 30 şi peste 30 de grade, în Italia de asemenea. Este o masă de aer de provenienţă nord-africană care în structura atmosferică dominată de un câmp de presiune ridicată s-a menţinut şi se va menţine şi în zilele următoare”, a explicat Teodora Cumpănaşu.