VREMEA. PROGNOZA METEO pentru 2 săptămâni: Vin ninsorile!

03.10.2016
VREMEA. PROGNOZA METEO pentru 2 săptămâni: Vin ninsorile!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, respectiv intervalul 3 octombrie – 16 octombrie.

Totodată, meteorologii au emis o informare meteo de ploi însemnate cantitativ, răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori la munte, valabilă până joi, la ora 23.00.

„În intervalul menţionat, în vestul, centrul şi nordul teritoriului, temporar va ploua și se vor totaliza local peste 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În zona montană, treptat, începând din a doua parte a zilei de marţi (04 octombrie), ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar mai ales în masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zăpadă. Pe spaţii restrânse şi pentru scurt timp sunt posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare în Dealurile de Vest, în Maramureş, în nordul şi estul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei.

Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor şi va avea viteze mai mari în cele vestice, sud-vestice şi la munte, unde la rafală se vor depăşi 50…60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare.

Temperaturile vor scădea accentuat, iar în regiunile intracarpatice şi în jumătatea de nord a Moldovei, miercuri (05 octombrie) și joi (06 octombrie), vremea va fi deosebit de rece„, se arată în informarea ANM.

ANM transmite că abia de săptămâna viitoare vremea se va încălzi, iar temperaturile se vo apropia de cele normale pentru aceastp perioadă.

VREMEA  – PROGNOZA METEO PE 2 SĂPTĂMÂNI pentru fiecare regiune

MUNTENIA

O răcire semnificativă şi bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20…21 de grade la 14…16 grade, în privinţa celor maxime şi de la 12…13 grade spre 4…5 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii ce se va resimţi preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge spre 18…20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua local şi în general slab în intervalul 4-5 octombrie, iar în perioada 7-8 octombrie sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ. Pentru celelalte zile ale perioadei de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

TRANSILVANIA

În prima săptămână, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 11…15 grade şi ale minimelor de 3…7 grade şi chiar deosebit de rece în intervalul 5 – 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 8…10 grade la amiază şi 0…3 grade dimineaţă. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor creşte de la medii de 13…15 grade spre 18 grade în jurul datei de 15 octombrie, devenind apropiate de normele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce şi ploi frecvente, în general moderate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

MOLDOVA

Începând din data de 4 octombrie, vremea se va răci apreciabil, astfel că valorile de temperatură vor deveni în perioada 5 – 6 octombrie mult mai coborâte decât cele normale în prima decadă a lunii octombrie; mediile maximelor vor fi de 10…16 grade şi ale minimelor de 4…8 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne, ce vor urca spre 16…18 grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de intervale cu ploi frecvente ce pot fi local mai importante cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

OLTENIA

O răcire semnificativă şi bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20…21 de grade la 13…16 grade, în privinţa celor maxime şi de la 11…12 grade spre 3…6 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii ce se va resimţi preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge la 18…20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua pe arii restrânse şi în general slab în primele zile ale intervalului de prognoză, urmând ca ploi mai frecvente şi mai importante cantitativ să fie în zilele de 7 şi 8 octombrie. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 13…16 grade şi ale minimelor de 6…9 grade şi chiar deosebit de rece în intervalul 5 – 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 9…12 grade la amiază şi 3…5 grade dimineaţă. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor creşte de la medii de 14…16 grade spre 20 de grade în jurul datei de 15 octombrie când vor deveni apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce şi ploi frecvente, moderate sau local chiar mai însemnate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

CRIŞANA

Pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 – 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an; mediile maximelor vor fi de 9…12 grade şi ale minimelor de 2…6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 14…15 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 19…20 de grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când se vor situa în jurul celor climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse şi local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

MARAMUREŞ

Pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 – 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an; mediile maximelor vor fi de 8…13 grade şi ale minimelor de 2…6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 13…14 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 16…18 grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse şi local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

DOBROGEA

În perioada 5 -7 octombrie, vremea va deveni răcoroasă, cu temperaturi maxime de 14…16 grade şi minime de 7…10 grade, mediat pe regiune. În celelalte zile ale intervalului de referinţă sunt de aşteptat valori termice apropiate de cele nomale în prima jumătatea a lunii octombrie, respectiv 17….20 de grade ziua şi 8….12 grade noaptea. Ploi mai frecvente, moderate cantitativ, vor fi în intervalele 4-5 şi 7-8 octombrie, în restul timpului fiind posibil să plouă în general slab şi pe areale mai restrânse.

LA MUNTE

Vremea se va răci brusc şi semnificativ, astfel că în intervalul 5 – 11 octombrie valorile termice vor deveni negative pe timpul nopţilor, iar ziua vor fi în medie de 2…6 grade. Apoi este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, ce vor deveni apropiate de cele normale la mijlocul lunii octombrie, cele nocturne devenind, în medie, pozitive. Pe parcursul primei săptămâni, precipitaţiile vor fi pe spaţii extinse şi local în cantităţi mai importante. La început va ploua, dar începând din noaptea de 4 spre 5 octombrie ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările arată o probabilitate de precipitaţii mai redusă.