Monden

Edvin Marton revine la București și va interpreta în premieră mondială piese de pe noul album

Violonistul şi compozitorul Edvin Marton revine în București, unde va cânta pe 20 aprilie la Sala Malatului cu vioara Stradivarius evaluată la 7 milioane de dolari.

Spectacolul pe care Marton îl va aduce la Bucureşti se numeşte „Stradivarius Concert Show” şi va cuprinde interpretările unora dintre cele mai aplaudate teme muzicale, precum: „Tosca Fantasy”, „Godfather” sau „Love In Venice”.

În acompaniamentul Orchestrei Metropolitane Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, violonistul Edvin Marton promite un concert memorabil alături de invitaţii săi, potrivit sursei citate.

Bilete pentru concertul lui Edvin Marton pot fi procurate de la casa de bilete a Sălii Palatului şi online de pe www.eventim.ro, www.bilet.ro, www.startickets.ro, www.blt.ro, www.mystage.ro, www.bilete.ro, www.entertix.ro şi www.ticketnet.ro.

Conform etichetei originale, vioara la care cântă în prezent Edvin Marton a fost realizată în anul 1699. Aceasta reprezintă un exemplu perfect al instrumentelor de tip „long pattern” produse de Antonio Stradivari între 1690 şi 1700.

Perfecţiunea meşteşugului şi eleganţa plină de stil a acestor viori este evidenţiată în cazul Ex Auer prin alegerea făcută în ceea ce priveşte lemnul. Modelul natural al acestuia, combinat cu lacul de culoarea rubinului, îi subliniază frumuseţea şi liniile perfecte, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, istoria acestui instrument a fost consemnată într-un document scris de lutierii parizieni Maucotel şi Deschamp, pe 24 ianuarie 1939. Folosind informaţiile din acest document este posibil să îi identificăm pe unii dintre foştii proprietari ai viorii.

Unul dintre aceştia a fost un anume domn Mayer, despre care se crede că a lucrat ca bancher în Stockholm, dar despre care nu s-au mai găsit alte detalii. Conform scrisorii de la Maucotel şi Deschamp, Mayer a vândut la un moment dat instrumentul lui Alferaky din Odessa, descris în document ca fiind un colecţionar foarte bogat.

În 1950, instrumentul a ajuns în mâinile violonistului Charles Enel, care a realizat la rândul lui un certificat de autenticitate, după care l-a vândut lui Joseph Benvenuti.

Benvenuti a fost profesor la Conservatorul din Paris din 1945 până în 1967. După achiziţionarea viorii Ex Auer 1699, a urmat cea a unei alte viori care acum este cunoscută sub numele de Ex Benvenuti, Ex Halphen.

În 2014, vioara a fost vândută unui colecționar privat

După moartea lui Benvenuti, în 1967, vioara Ex Auer a fost moştenită de soţia sa, Diane Benvenuti. Ea a început de atunci să împrumute vioara unor tineri muzicieni, inclusiv compozitorului Jean Jacques Kantorow. Pe 14 decembrie 1984, Kantorow a reuşit până la urmă să cumpere vioara la preţul de 800.000 de franci.

În 2014 instrumentul a fost vândut de către Violin Assets GmbH unui colecţionar privat din Germania, care preferă să rămână anonim.

CITEȘTE ȘI: Concertul de Anul Nou de la Viena 2018 – VIDEO INTEGRAL TVR 1 – Ediția cu numărul 78 – Înregistrare video

 

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More