Criticul muzical Luminița Constantinescu, realizator de emisiuni de televiziune și radio, a murit miercuri, 20 ianuarie în spital. Aceasta era internată de aproximativ 3 săptămâni și se pare că nu a mai putut lupta și a plecat dintre noi. Colegii de breaslă și cei care i-au apreciat activitatea sunt în stare de șoc.
Luminița a murit la vârsta de 71 de ani. Anunțul trist al celebrului om de televiziune a fost făcut de Opera Națională Bucureși, unde și-a desfășurat o mare parte din activitate.
‘Cu profundă tristeţe, Opera Naţională Bucureşti se desparte astăzi de unul dintre cei mai importanţi critici muzicali ai scenei lirice româneşti, doamna Luminiţa Constantinescu. (…) Prima scenă lirică a ţării îşi exprimă imensul regret, eterna consideraţie şi transmite sincere condoleanţe familiei’, scrie pe pagina de Facebook a ONB.
Opera Națională București a amintit faptul că Luminița a avut o dragoste mare pentru operă și, în general, pentru munca ei și a fost cu adevărat un exemplu. Mai mult, Luminiţa Constantinescu a realizat numeroase cronici şi critici muzicale pentru cele mai importante spectacole de operă atât din ţară, cât şi din străinătate, prin care s-a remarcat de-a lungul carierei sale.
Luminița Cinstantinescu a organizat concerte cu public, cicluri radiofonice (‘Biografii muzicale’, ‘Seară de operă’), portrete TV ale unor personalităţi marcante precum: Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, filme de operă – ‘Cenuşăreasa’, de G. Rossini şi ‘Paiaţe’, de R. Leoncavallo și a fost producătorul emisiunilor ‘Placido Domingo în România’, ‘Cele trei soprane’, ‘Tenorul secolului la Bucureşti – Luciano Pavarotti’.
Conform bunei sale prietene, Mihaela Doboș, directorul fondator Radio România Muzical, Luminița se afla internată în spital de pe data de 30 decembrie, iar pe 20 ianuarie și-a dat ultima suflare. Ea a avut doar cuvinte de laudă la adresa Luminiței și nu a ezitat să amintească tot ce a realizat de-a lungul vieții sale de poveste.
„Era internată în spital din 30 decembrie şi s-a prăpădit în această dimineaţă. Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună. Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă.
Adică din 1967, când ne-am cunoscut la admitere la Conservator, şi până acum, în ultima clipă. A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul. Vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine.”, a declarat Mihaela pentru Agerpres.
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2021 21:22