Connect with us
30 iulie: Pomenirea Sfintei Mucenițe Iulita (Iulia)

Știri

30 iulie: Pomenirea Sfintei Mucenițe Iulita (Iulia)

Sărbătoare mare pentru credincioși! 30 iulie este data în care este pomenită Sfânta Muceniță Iulita ( Iulia).

În aceasta luna, în ziua a treizecea, pomenirea Sfinților Apostoli: Sila, Silvan, Criscent, Epenetos, Andronic, Iulita (Iulia din Cezareea). Toți acești sfinți au facut parte dintre cei 70 de apostoli.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Mucenite Iulita (Iulia) cea din Cezareea.

Aceasta muceniță a trait pe vremea Împaratului Diocletian, provenind din neamul Iconia. Din pricina prigonirii crestinilor, a luat pe Fericitul Chiric, în vârsta de trei ani, si a mers la Seleucia.

Aflând însa si acolo aceeasi pornire împotriva crestinilor, a venit la Tarsul Ciliciei, unde chinuia pe crestini ighemonul Alexandru, om crud si salbatic la fire.

Acesta, prinzând pe Mucenita Iulita, a bătut-o, luând si copilul de la dânsa. Dar neputând ighemonul sa-l traga la sine cu maguliri si cu mângâieri, caci copilul se uita întins la maica sa, si abia putând vorbi, chema numele lui Hristos, ighemonul l-a lovit cu piciorul în pântece, si l-a aruncat de pe scari.

Lovindu-se cu capul de zid, copilul si-a spart capul și asa si-a dat sfârsitul. Iar fericitei Iulita, dupa multe chinuri, nevrând ea sa se lepede de Hristos, i s-a taiat capul si asa a luat cununa muceniciei.

La mulți ani, Iulia. Semnificație nume

Prenumele Iulian și Iulia, frecvențe în onomastică noastră contemporană, reproduc pe cale cultă vechile nume gentilice române Iuling și Iulla. Iulus este o creație pe bază mai vechiului Iulius.

În explicarea acestui nume specialiștii pornesc de la formă mai veche Iuilius, care ar avea la bază un cuvînt neatestat „iouilios”, înrudit cu laț. „Iovis”, numele divinității supreme.

În latină clasică, „Iovis”, de la o formă indo-europeană „dieu”, care denumea lumina cerului, este înlocuit la nominativ cu formă „Iupiter”, un compus cu elementul secundar pater, „tata” („dieu-pater” înseamnă „Dumnezeu tatăl”).

Citește și: 24 iulie: Sfânta Mare Muceniță Hristina ( Cristina)

Tipul de caracter pe care-l au purtătoarele numelui Iulia

În ciuda „măștii” pe care purtătoarele acestui nume o afișează zi de zi, în spatele ei se află o persoană puternică, lipsită de superficialitate și care are un simț al percepției foarte accentuat.

Au o capacitate de empatizare foarte bună și reușesc mereu să vadă lucrurile și din alt punct de vedere, nu doar din cel care le aparține.

Iulia este o femeie care va avea mereu sete de cunoaștere și va fi curioasă în legătură cu tot ceea ce este nou apărut, indiferent la care domeniu am face referire. Aceasta își dorește să fie întotdeauna informată, pentru a avea o cultură generală cât mai largă.

Este axata pe cunoașterea în profunzime a propriei persoane, dar și a celor din jur, pentru a putea ști cum anume să-i abordeze pe aceștia.

Orice lucru pe care aceasta-l spune nu este unul lipsit de sens și niciodată nu vorbește fără să gândească sau fără să vadă cum anume ar suna un lucru pe care-l are așezat într-un colțișor al minții ei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top