Connect with us
A murit clovnul Siminică, cel mai iubit artist de circ din țară

Știri

A murit clovnul Siminică, cel mai iubit artist de circ din țară

Clovnul Siminică, cel mai iubit artist de circ din România, a murit la vârsta de 81 de ani. Pe numele său real Simon Avram, acesta era internat de săptămâni la Floreasca, din cauza mai multor probleme de sănătate.

Încă de la vîrsta de 5 ani Siminică preia tradiția familiei și începe să se pregătească pentru lumea circului. Doi ani mai tîrziu, pe cînd avea doar 7 ani, își va face debutul în arenă într-un spectacol în care executa atît numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri.

Siminică a trăit toată viața pentru circ. A fost zburător, trapezist, a executat looping în doi, echilibristică la mare înălțime, echilibristică cu bara de bambus în dantură A fost, totodată,  săltător, echilibrist la sol, excentric acrobat, etc.

Avînd ca model școala rusă de circ în 1956, pe cînd se afla într-un turneu în Bulgaria, devinde comic de circ înlocuind un coleg care se îmbolnăvise.

Siminică și-a dedicat toată viața circului

De la bun început a abordat genul comic modern, fără machiaj, doar cu cîteva elemente de costum și recuzită, parodiind diferite numere de circ în timp ce în arenă se montau recuzita și aparatele pentru numărul următor.

În 1987, Siminică se pensionează revenind însă în arena circului un an mai tîrziu și continuînd să lucreze atît în țară cît și în turnee în străinătate pînă în 1995.

„Cu timpul, Siminică a devenit cel mai mare comic al României, un artist adevărat, care nu s-a menajat o clipă, imaginîndu-și mereu figuri imposibile și scene care să zguduie lumea de rîs, visînd să zboare pe deasupra sălii ca să poată face copiilor tot felul de semne.

N-a iubit niciodată scamatoria și dresura. N-a intrat în scena cu prea multă recuzită. Doar el și publicul, zguduit de cascade de rîs.

Și, dintr-o dată, Dumnezeul circului, cel care a transformat lacrima în zîmbet și imposibilul în posibil, a făcut o reverență și s-a retras fără să spună că este ultimul său spectacol, ultima sa reprezentație în arenă”,a scris Cornel Nistoresuc în momentul retragerii lui Siminică.

Ce spunea artistul în ultimul său interviu

În luna august, Siminică a oferit ultimul său interviu, celor de la Libertatea. El era supărat pentru că se spune că în Parlament se face circ, precizând că circul presupune muncă și pasiune.

„Să nu se mai spună că se face circ în Parlament – circul presupune muncă, pasiune. E o jignire pentru noi, acrobații. În Parlament se face bâlci. Să se spună că fac bâlci în Parlament, că la bâlci erau tot felul de hoți, hoții și șmecherii

Circul este o meserie foarte grea. Eu nu m-am ferit de la nici un efort din munca mea. Am trecut prin toate numerele acrobatice din circ: zburător, bare, echilibristică..„, explica maestrul.

Citește și: Nepotul Mariei Ghiorghiu a murit. Cum s-a produs accidentul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top