Connect with us
A murit Geta Caragiu, sora lui Toma Caragiu. Prin ce s-a făcut remarcată

Știri

A murit Geta Caragiu, sora lui Toma Caragiu. Prin ce s-a făcut remarcată

Sora marelui actor român Toma Caragiu, Geta Caragiu, a murit la vârsta de 88 de ani, au transmis reprezentanții Societății de Cultură Macedo-Română.

Geta Caragiu a fost sculptoriță și profesoară, predând la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Din București.

Am aflat cu tristeţe că a trecut la cele veşnice, la vârsta de 88 de ani, Geta Caragiu, de sorginte aromână. Membrii Societăţii de Cultură Macedo-Române transmit condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să o odihnească!“, se arată în comunicatul emis de instituţie.

Geta Caragiu era ultima dintre copiii familiei Caragiu care rămăsese în viață. Toma a sfârșit tragic în urma cutremurului din anul 1977, în timp ce Magda, sora ei, membră a Academiei Române, a murit în anul 2009.

Anul trecut, Geta Caragiu a vernisat expoziția „Toma și ai lui”, organizată la 40 de ani de la moartea celebrului actor.

„Ele reprezintă sufletul meu, sunt reprezentarea durerii mele după ce i-am pierdut şi pe Toma, şi pe tatăl meu.

Am simţit atunci că totul se năruie pentru mine, iar eu trebuie să fac neapărat ceva pentru a depăşi momentul, pentru a merge mai departe.

Şi aşa au luat naştere aceste lucrări, necunoscute până acum, pentru că le-am considerat ca fiind doar ale mele“, mărturisea atunci sora lui Toma Caragiu.

Geta Caragiu are doi fii, Dragoș și Ștefan.

Printre cele mai importante lucrări ale artistei se numără:

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din Oradea amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea. A fost realizată de sculptorii Georgeta Caragiu și Alexandru Gheorghiță (soțul ei) și turnată din 8,5 tone de bronz.

Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat la 21 iulie 1995 în Municipiul Tulcea, pe „Aleea Personalităților tulcene, ale culturii și civilizației românești”.

Statuia istoricului Vasile Pârvan realizată de sculptorii Geta Caragiu și Alexandru Gheorghiță, amplasată în fața Muzeului Județean de Istorie din Bacău.

Bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploiești pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Citește și: Soţia lui Daniel Barbu a murit. Anunţul trist făcut de senator

Citește și: Lumea filmului este în doliu. A murit un regizor a trei filme din seria James Bond

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top