Connect with us
Fenomen extrem in Romania

Știri

Alerta! FENOMEN EXTREM in Romania. Nu s-a mai intamplat de 100 de ani

Vremea incredibil de calda din acest weekend are o explicatie. Conform specialistilor, temperaturile nebune din Romania erau asteptate, mai ales avand in vedere ce s-a intamplat in luna mai, considerata cea mai calduroasa din ultimul secol la nivel global. In continuare, climatologii avertizeaza ca vor veni zile si mai toride, cu valori-record. Astfel, vara aceasta poate fi cea mai calduroasa din ultimii opt ani. Conform Mediafax, predictia se bazeaza pe datele climatologice inregistrate la nivel planetar. Climatologul Roxana Bojariu a explicat ultimele statistici.

„Recordurile acestea se aglomereaza in ultima vreme. Este un alt semn al incalzirii globale, ganditi-va ca 2015 a fost cel mai calduros an per total si a batut recordul detronand anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru ca incepand din ianuarie, in fiecare luna s-a doborat recordul lunii, dar nu oricum, ci cu o diferenta foarte mare. Practic, au fost si diferente de peste un grad fata de media secolului XX”, a declarat Roxana Bojariu.

„Se vede clar in datele observate cum se accelereaza foarte mult cresterea temperaturii. Daca ar fi sa ne uitam la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum actionam noi ca societate.

Citeste si: Ce temperaturi extreme ne aşteaptă în viitorul apropiat

Fenomene meteorologice care te vor lasa fara cuvinte

Daca va creste concentratia gazelor cu efect de sera cum este dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot, atunci se amplifica foarte mult si incalzirea la nivel global si vor fi modificari in frecventa fenomenelor extreme cum sunt valurile de caldura, secetele, a intensitatii precipitatiilor. Se modifica tiparele vremii, nu doar temperaturile, si se modifica foarte mult sistemul climatic. Anul acesta, spre exemplu, avem record in luna mai la topirea accelerata a ghetarilor continentali”, a subliniat aceasta.

in ceea ce priveste tara noastra, Bojariu a declarat: „La nivelul Romaniei avem estimari prognostice cu datele de la Centrul European care arata si ele ca media pentru lunile iulie si august ar putea fi mai mare in zone din tara. Sunt sanse sa avem fenomene extreme si in aceasta vara, cum au fost cele din 2007, 2012.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top