Connect with us
Antonio Tajani

Știri

Antonio Tajani (președintele PE): A venit momentul să accelerăm aderarea României la Schengen

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a efecutat miercuri o vizită în România, în vederea preluării președenției Consiliului European de către țara noastră.

Tajani s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele Klaus Iohannis și a spus că este momentul pentru accelerarea demersurilor de intrare în Schengen pentru România.

„Cred că a venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen, deoarece, pentru a garanta mai bine frontierele noastre şi securitatea noastră, ţări care sunt în aşteptare trebuie să intre cât mai repede în Schengen”, a spus Antonio Tajani,

Oficialul european a mai spus și că țara noastră are un rol important la președinția Consiliului European.

„În mandatul preşedinţiei române se vor organiza alegerile europarlamentare, de aceea este foarte important să trimitem un mesaj pozitiv cetăţenilor europeni cu privire la munca pe care o facem noi.

Dumneavoastră aveţi un rol foarte important pentru noi, pentru că (…) dumneavoastră nu sunteţi doar preşedintele ţării, preşedintele României, ci sunteţi membru în Consiliul European, şi avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pe două – trei chestiuni care sunt cruciale pentru Parlamentul European”, i-a spus Tajani preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

În acest context, preşedintele PE a amintit Brexit ca prim subiect pentru care aşteaptă ajutorul României în timpul preşedinţiei Consiliului UE.

„Trebuie să ne luptăm pentru a garanta drepturile cetăţenilor, pentru a securiza fondurile necesare pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi pentru a rezolva problema frontierei în Irlanda”, a spus Tajani.

Antonio Tajani a arătat că un alt subiect este cel care priveşte refugiaţii.

„Trebuie să ajungem la un acord în Consiliu în privinţa reformei regulamentului Dublin. Sunt mai multe dosare. Avem acord cu privire la cinci dintre dosarele importante, dar nu şi în privinţa reformei Regulamentului Dublin.

Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a ajunge la un acord pentru că trebuie să trimitem un mesaj cu privire la soarta refugiaţilor. Este un lucru important pentru Parlamentul European”, a afirmat preşedintele PE.

Tajani a subliniat importanţa următorului Cadru Financiar Multianual.

„Vrem să creştem fondurile care merg la bugetul UE de la 1,1 la 1,3%. Este un lucru important pentru noi”, a arătat el, amintind că PE a adoptat săptămâna trecută o propunere cu privire la Cadrul Financiar Multianual.

Preşedintele PE a subliniat că pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare se vor desfăşura campanii de informare şi a solicitat sprijinul României şi în acest caz.

„Din nou avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru că alegerile din mai sunt foarte importante pentru viitorul UE. Trebuie să reformăm Europa, dar ar fi o greşeală să ucidem Europa, pentru că este singura instituţie care poate să protejeze 500 de milioane de oameni care locuiesc pe continentul nostru.

Avem concurenţă la nivel global din partea Chinei, Rusiei, Indiei, SUA. Noi trebuie să fim uniţi, să avem instituţii bune, democratice şi dorim să avem mai multe competenţe la Parlamentul European”, a afirmat Tajani.

El a arătat că PE este pregătit să aibă o colaborare cât mai bună cu România pe timpul mandatului privind preşedinţia Consiliului UE.

Citește și: Rezoluția privind statul de drept în România, adoptată de europarlamentari. Ce critici se aduc

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top