Connect with us
Bani de la Primărie pentru femei însărcinate! Vezi dacă te încadrezi

Știri

Bani de la Primărie pentru femei însărcinate! Vezi dacă te încadrezi

Municipiul Bucureşti oferă bani de la primărie pentru femeile însărcinate. Acestea vor fi sprijinite cu vouchere în valoare de 2.000 de lei. Miercuri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.

„În Bucureşti s-a constatat că în ultimii ani avem, din nefericire, o problemă în privinţa natalităţii, în sensul că aceasta scade. De asemenea, s-au făcut mai multe studii din care s-a relevat faptul că multe femei însărcinate, din cauza lipsei banilor, de multe ori şi a informaţiilor, nu merg la medic pe timpul sarcinii.

Astfel că, din păcate, sarcinile se pierd în luni avansate sau se nasc copii cu malformaţii sau cu deficienţe. Vrem să venim în sprijinul femeilor însărcinate cu un sprijin din partea Municipalităţii, suma de 2.000 de lei, care va fi acordată sub forma unui voucher.

Cu ajutorul acestor bani, femeile însărcinate pot să achite analize care nu sunt decontate de Casa de Sănătate în acest moment şi, de asemenea, anumite medicamente sau tratamente pe care nu şi le permit”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la şedinţa CGMB de miercuri.

Ea a dat câteva exemple de analize care în prezent nu sunt decontate.

„Mă refer la testul prin care se depistează trombofilia, intoleranţa la glucoză. De asemenea, este vorba de teste care identifică anumite infecţii sau alte afecţiuni ale mamei. Este vorba de toxoplasmoză, rubeolă, HIV, hepatita B. (…)

Aceste sume (…) se vor acorda: jumătate, adică o mie de lei, în săptămâna a zecea de sarcină. Atunci când sarcina este confirmată de un medic specialist. A doua parte a sumei, tot o mie de lei, în luna a şasea de sarcină, când practic este în evoluţie.

Suma aceasta, care nu este nici mare, dar nici mică, am calculat-o pentru a fi suficientă. Va fi până la urmă acoperitoare. Pentru aceste teste şi analize care nu sunt decontate de către Casa de Sănătate şi, de asemenea, anumite medicamente care nu sunt gratuite”, a spus Firea.

Ajutor pentru femei însărcinate. Proiectul de hotărâre adoptat prevede că se va acorda un sprijin financiar femeilor gravide din Bucureşti pentru achitarea medicamentelor şi serviciilor medicale. Va fi denumit Voucher-ul Materna Bucureşti.

În termen de 30 de zile Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va elabora regulamentul de acordare a acestui sprijin financiar, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul este destinat femeilor însărcinate cu domiciliul în Bucureşti. Sau care au viza de reşedinţă dobândită înainte cu cel puţin 6 luni de la data demarării acestuia.

Demararea proiectului de acordare a stimulentului pentru nou-născuţi a reliefat un aspect negativ al sarcinii la femeile vulnerabile din Capitală. În sensul că acestea nu se prezintă, într-un procent destul de mare, la cabinetele de specialitate pentru luarea în evidenţă a sarcinii şi monitorizarea corespunzătoare a acesteia, spun iniţiatorii.

20000 de copii se nasc anual în București

În raportul de specialitate se menţionează că anual în municipiul Bucureşti se nasc aproximativ 20.000 de copii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada 2010 – 2015 numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza municipiului Bucureşti, a scăzut. Astfel că, dacă în 2010 s-au înregistrat 21.147 de copii, în 2015 numărul a fost de 19.255.

Potrivit unor date prezentate de Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, ponderea populaţiei tinere (0-14 ani) şi a celei adulte (15-64 de ani) se va reduce.

În timp ce proporţia populaţiei de 65 de ani şi peste va creşte exploziv, apropiindu-se de 20% în 2030 şi depăşind 26% în 2060.

CITEȘTE ȘI: Ajutoare noi de la stat: se dau bani de la primărie! Ce trebuie să faci ca să îi primești

Zeci de milioane de lei, ajutoare de stat. Cine sunt românii care beneficiază de ajutoare

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top