Connect with us
București: Palatul Universităţii va avea parte de reabiliarea faţadelor

Știri

București: Palatul Universităţii va avea parte de reabiliarea faţadelor

Palatul Universității din București are în sfârșit parte de reabilitarea fațadelor. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în şedinţa de joi, susţinerea financiară pentru lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirii.

Finanţarea se va face astfel: 50% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sub formă de grant; 50% din bugetul local cu recuperarea sumelor în condiţiile legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Palatul Universităţii este o construcţie monument istoric, din clasa A de importanţă.

Construirea sa a început pe 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, pe locul fostului colegiu Sfântul Sava, şi a fost finalizată la 14 decembrie 1869.

Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti. În prezent, clădirea găzduieşte câteva dintre facultăţile Universităţii Bucureşti.

Care este suma necesară

Proiectul de hotărâre a fost întocmit ţinând cont de adresa Universităţii Bucureşti, prin care solicita susţinere financiară în vederea executării lucrărilor de reabilitarea a faţadelor, învelitorilor şi amenajărilor conexe în curtea interioară pentru obiectivul de investiţii „Restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti”.

Citește și: Parcare mai scumpă în centrul Bucureștiului. Cu cât cresc tarifele

Potrivit adresei transmise PMB, suma necesară reabilitării se ridică al 83,6 milioane lei şi reprezintă circa 25% din bugetul Universităţii din Bucureşti pe anul în curs, neputând fi suportată de instituţie.

Se mai precizează că sumele de care dispune universitatea sunt utilizate în principal pentru buna desfăşurare a activităţii didactice şi cercetare ştiinţifică a profesorilor şi a celor peste 31.000 de studenţi.

Palatul Universității este o construcție aflată în Piața Universității din București, în perimetrul descris de străzile Regina Elisabeta, Academiei, Edgar Quinet, Nicolae Bălcescu, înaltă de 6 etaje, construită în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava.

Construirea viitorului sediu al celei mai mari universități din România, Universitatea București, a început în data de 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, pe locul fostului colegiu Sfântu Sava, și a fost finalizată la 14 decembrie 1869.

Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top