Connect with us
Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic în 2019

Știri

Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic în 2019

Acum doi ani, Paștele catolic și cel ortodox au picat în aceeași zi. În 2019, însă, paștele catolic și cel ortodox cad la o săptămână distanță.

De ce Pastele catolic si cel ortodox se sarbatoresc la date diferite.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Paştele ortodox
2017 – duminica 16 aprilie
2018 – duminica 8 aprilie
2019 – duminica 28 aprilie
2020 – duminica 19 aprilie

Cum se calculează data când pică Paștele

Paştele Catolic:
2017 – duminica 16 aprile
2018 – duminica 1 aprile
2019 – duminica 21 aprile
2020 – duminica 12 aprilie

Anul trecut, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic au fost sărbătorite în aceeaşi zi, pe 16 aprilie. Atunci, la Vatican, Papa Francisc a botezat 11 persoane, mulţi dintre ei adulţi convertiţi al catolicism, din Italia, Spania, Cehia, SUA, Albania, Malta, Malaysia şi China.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale. Este vorba despre echinocțiul de primăvară şi luna plină.

Primul are data fixă, însă cel de-al doilea fenomen are dată schimbătoare, ceea ce face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

Paşte 2018. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după Calendarul Gregorian. Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după Calendarul Iulian, pe stil vechi.

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua epostul-pasteluixactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.

Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top