Connect with us

Știri

Cele mai spectaculoase fenomene ASTRONOMICE din 2018. Unul ne va influența viața

Cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018 vor fi eclipse de soare și de lună. La finalul anului vom avea ocazia să vedem o cometă, dar și alăturări planetare deosebite.

National Geographic a realizat un top cu cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018. Niciun iubitor al cerului nu trebuie să le rateze.

Anul nou aduce două șanse de a asista la unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: eclipsa de lună.

Prima eclipsă va avea loc pe 31 ianuarie. Fenomenul va fi cu atât mai spectaculos cu cât se va suprapune peste o Super Lună Albastră.

Acesta este momentul în care luna este relativ aproape de Pământ și pare mai mare decât în mod obișnuit.

Eclipsa totală va putea fi vizibilă din Oceanul Pacific de Vest, Alaska, vestul Canadei, Australia, Noua Zeelandă, Hawaii, Indonezia, Filipine, China și Japonia.

7-8 martie: Alinierea planetelor

Cei care se vor trezi devreme în aceste dimineți vor putea vedea un aliniament deosebit a trei planete.

Saturn, Marte și Jupiter vor părea că se apropie una de alta pe cer, iar luna va fi și ea aliniată cu cele trei planete între Marte și Jupiter.

15 iulie: Luna se întâlnește cu Venus

În preajma apusului, pe cer Luceafărul, sau planeta Venus, cea mai apropiată de Pământ. Astfel, va părea că se apropie foarte mult de Lună.

Din locurile în care acest fenomen se va vedea cel mai bine, va părea că cele două sunt despărțite de o distanță foarte mică.

27 iulie: Eclipsa lunară totală

A doua eclipsă totală de lună din acest an va putea fi observată în această noapte. Ea va fi văzută din America de Sud, Europa, Australia, Africa și Asia. De data aceasta, eclipsa va avea loc când luna va ajunge la cel mai îndepărtat punct de pe Pământ, făcând ca această lună plină să fie cea mai mică pentru din an.

27 iulie: Marte la la maximum

În aceeași noapte în care are loc eclipsa de lună, Marte se va apropia foarte mult de lună. Mai important este că va atinge vizibilitatea maximă din 2003 încoace.

Astfel că va apărea pe cer ca o stea super-strălucitoare portocalie.

Marte nu are o orbită circulară perfectă în jurul soarelui, așa că planeta roșie se apropie din când în când foarte mult de Pământ, ajungând la 35,8 milioane de mile de noi pe 31 iulie. Un fenomen similar va fi văzut pe cer abia în 2035.

11 august: Eclipsa solară parțială

Pe 11 august, o eclipsă parțială a soarelui va fi văzută din America de Nord, Europa, Groenlanda, Islanda și Asia. Cât de mare va fi o mușcătură solară depinde de locația fiecăruia.

Cele mai spectaculoase vederi de pe pământ vor fi din Siberia, nord-estul Chinei. În jurul orașului Harbin luna va acoperi 37% din soare cu câteva minute înainte de apus.

12-13 august: Perseidele

Considerată una dintre cele mai intense ploide meteoriți anual meteorice anuale, Perseidele produc în mod regulat până la 60 de stele căsătoare pe oră.

Anul viitor, însă, se anunță a fi unul deosebit de bun deoarece va coincide cu un cer întunecat fără lună în noaptea de 12 august. Condițiile de viuzionare vor fi excelente în emisfera nordică.

12 decembrie: Apariția unei comete

Astronomii se aștepată ca la mijlocul lunii decembrie Cometa 46P / Wirtanen să fie suficient de luminoasă întât să poată fi văzută cu ușurință cu ochiul liber.

Dacă atinge vizibilitatea ochiului liber, va fi cea mai strălucitoare cometă observată din emisfera nordică în ultimii cinci ani.

Ajungând la doar 7,2 milioane de mile distanță de Pământ, cometa ar trebui să fie ușor de urmărit în timp ce trece de strălucitoarele grupuri de stele Pleiade și Hiade, oferind un mod plăcut de a încheia anul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top