Connect with us
Cod galben de inundații. Ce județe sunt sub avertizarea hidrologilor

Știri

Cod galben de inundații. Ce județe sunt sub avertizarea hidrologilor

Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații sâmbătă, în contextul în care ANM a anunțat că vor urma ploi însemante cantitativ în mai multe județe.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, mai multe atenţionări Cod galben de inundaţii, valabile până aproape de miezul nopţii, pe râuri din şapte judeţe.

Potrivit hidrologilor, judeţele atenţionate sunt Suceava, Caraş-Severin, Hunedoara, Braşov, Harghita, Covasna şi Vrancea.

Astfel, până la ora 23:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava – bazin mijlociu şi inferior şi Moldova – bazin superior, aferente judeţului Suceava.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Suceviţa şi Solca.

Tot până la ora 23:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Olt – bazin amonte S.H.

Făgăraş din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna. Pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului S.H. Feldioara – amonte S.H. Făgăraş se pot produce cu probabilitate mai mare astfel de fenomene hidrologice periculoase.

Un Cod galben de inundaţii, valabil tot până la ora 23:00, a fost instituit pe râurile mici din bazinele hidrografice: Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Şuşiţa – bazin superior din judeţul Vrancea.

Meteorologii avertizează că se pot produce fenomene hidrologice periculoase cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Putna – bazin superior amonte S.H. Tulnici, Zăbala – bazin superior.

De asemenea, până la ora 21:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bistra, Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar – confluenţă cu râul Dobra din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.

Fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cerna (afluent al Mureşului) – bazin inferior.

În funcţie de evoluţia acestor fenomene, INHGA va actualiza aceste prognoze.

Citește și: VREMEA: Cod galben în 27 de județe – Se anunță ploi însemnate!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top