Connect with us
Critici dure pentru România în raportul MCV. Bulgaria, lăudată de Comisia Europeană

Știri

Critici dure pentru România în raportul MCV. Bulgaria, lăudată de Comisia Europeană

Modificările operate de PSD-ALDE în domeniul justiției au dus la un raport MCV foarte critic din partea Comisiei Europene pentru România.

Comisarii europeni cer guvernanților, printre altele, să nu pună în aplicare legile justiției și să țină cont de toate recomandările formulate de GRECO și Comisia de la Veneția.

De asemenea, se cere suspendarea imediată a procedurilor de revocare și de numire care vizează procurorii în funcție.

Dacă România a primit un raport negativ, Bulgaria a fost lăudată pentru progresele din domeniul justiției. De asemenea, Comisia Europeană a anunțat marți că se așteaptă ca MCV să fie ridicat pentru Bulgaria în 2019, până la finalul mandatului comisiei, dacă Sofia va continua ”tendința pozitivă”.

Comisia Europeană (CE) a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.

Ce recomandă în MCV Comisia Europeană

Totodată, CE recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii.

În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, CE recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi Codului de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

CE notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.

Citește și: Comisia de la Veneția, raport devastator despre legile justiției și codurile penale.

1 Comment

1 Comment

  1. Radu Humor

    2018-11-13T16:47:53+02:00 at 16:47

    Foarte potrivit titlu : Dezastru la Bruxelles !
    Un dezastru datorat faptului că nişte ageamii s-au constituit într-o entitate ce taie şi spânzură, dar nu la propriu, ca hahamii, cei care le asigură mâncarea kousher, ci ca nişte birocraţi sadea ce nu-şi văd bârna din ochi ( corupţia şi debandada din propriile lor structuri nu doar statale, dar şi de clan ueist), dar sar de coor în sus la vederea paiului din ochiul României care este pew cale a-şi dobândi o reală independenţă politică ce-i lasă fără obiectul muncii, vorba vine ( care muncă la nişte birocraţi sadea, de nimeni aleşi, dar peste tot băgaţi ca păduchii în cojocul Europei), pe alde Junker, Timermans şi ceilalţi ce se cred aleşi probabil cu gândul la poporul din care fac parte ! Siktir !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top