Cutremur în România: Anunțul făcut de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul din seara asta

25.04.2018
Cutremur în România: Anunțul făcut de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul din seara asta

Un cutremur de 4.5 grade pe scara Richter s-a produs în România, în seara zilei de 25 aprilie 2018. Gheorghe Mărmureanu spune ca acest seism nu este neobișnuit pentru zona seismică Vrancea.

Citește aici: Cutremur în România 25 aprilie – țara noastră zguduită în această seară seism 5 grade Richter

Cutremur în România – Magnitudinea a fost actualizată de la 5 grade la 4.5 pe Richter

Mircea Radulian și Gheorghe Mărmureanu au vorbit despre cutremurul care a lovit România astăzi, la ora 12 și 24 de minute.
Reamintim că un seism de 4.5 pe scara Richter s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 145 de kilometri. Cutremurul s-a resimțit puternic și în București.

„S-a eliberat tensiunea acumulată în scoarța terestră. Acest cutremur este unul benefic”, a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului la Digi 24.

„Nu avem motive de îngrijorare. Un cutremur de 4,6 la 150 de kilometri se înscrie în activitatea seismică normală a zonei Vrancea.

Vrancea, repet, este periculoasă atunci când magnitudinea este peste 7,1. Înainte de un cutremur din acesta… 4,5 nu este mare, nu este important”, a declarat Mărmureanu la Antena Stars.

Când va avea loc următorul mare cutremur

Activitatea seismică în România s-a intensificat în ultima vreme. Autoritățile fac pregătiri intense, iar cei de la ISU se laudă că în acest moment metodele de alarmare funcționează la parametri normali, însă îmbunătățiri se vor face în continuare.

România a fost lovită în ultimul de un cutremur semnificativ ca intensitate: de 5,4 grade anul trecut. În ultimele luni, s-au produs cutremure de peste 4 grade ca intensitate pe scara Richter, fapt ce a început să îngrijorească.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre data la care se va produce următorul seism puternic în țara noastră, asemănător ca gravitate cu cel din 1977.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a declarat Mărmureanu.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată.

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce.

Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, susține, pe de altă parte, Constantin Ionescu, director INFP.