Connect with us
Decizia finalului de an în justiție! Puiu Popoviciu pierde terenurile din Dosarul Băneasa

Știri

Decizia finalului de an în justiție! Puiu Popoviciu pierde terenurile din Dosarul Băneasa

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri, în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, ca 224 de hectare din nordul Capitalei să reintre în proprietatea statului român.

Curtea de Apel a soluţionat latura civilă a dosarului „Băneasa”, în care Popoviciu a fost condamnat definitiv în anul 2017.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Conform deciziei instanţei, statul român reintră în posesia a 224,6 hectare teren şi construcţii din nordul Bucureştiului, printre care şi sediul Biroului notarial deţinut de Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu.

„Admite acţiunea civilă exercitată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Constată că imobilul compus din teren, în suprafaţă de 224,6 hectare, şi construcţii (sediul Biroului Notarului Public ‘Băsescu Ioana’ – clădire de patrimoniu) este proprietatea publică a statului român dobândit în temeiul legii promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, publicat în M.O. nr. 160, partea I,

Din data de 1 august 1929 şi procesul verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, în mod expres, au avut o anumită afectaţiune direct legată de atribuţii în domeniul învăţământului superior agricol şi de medicină veterinară, dar şi de cercetare ştiinţifică) – conform contractului de donaţie cu afectaţiune încheiat între statul român şi Maria Bibescu; terenul în cauză şi clădirile aferente neputându-se înstrăina, nici în tot, nici în parte, pentru orice destinaţie ar fi – caracter stabilit în mod definitiv prin decizia penală nr. 266/A din data de 2 august 2017 pronunţată în dosarul nr. 9577/2/2012 a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus restituirea către statul român a suprafeţei de teren de 224,6 hectare, situată în şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 42 – 44, sector 1, Bucureşti, cu următoarele vecinătăţi: la Est – comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – DN 1, la Nord – bd. Privighetorilor, şi a construcţiilor existente – clădire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”.

Judecătorii i-au obligat pe inculpaţii Puiu Popoviciu, Ioan-Niculae Alecu, Andrei-Mihai Bejenaru, Ştefan Diaconescu, în solidar cu părţile responsabile civilmente – SC Băneasa Investments SA, SC Băneasa Bussines&Tehnology Park SA şi SC Băneasa Rezidenţial SRL – la restituirea terenului de 224,6 hectare, precum şi a contravalorii construcţiilor demolate şi existente iniţial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646 lei.

CAB a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la terenul de 224 ha şi construcţiile situate în şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 42-44, fiind dispusă desfiinţarea totală a înscrisurilor care au dus la prejudicierea statului român, prin aportarea în natură a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA.

De asemenea, a fost menţinut şi extins sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Puiu Popoviciu, Andrei-Mihai Bejenaru, Ioan-Niculae Alecu, Ştefan Diaconescu, dar şi cele aparţinând societăţilor Băneasa Investments SA, Băneasa Bussines&Tehnology Park SA şi Băneasa Rezidenţial SRL, până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare şi a construcţiilor – sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”, precum şi a sumei de 1.418.646 lei.

Pe de altă parte, CAB a dispus sesizarea organelor de urmărire penală – Departamentul pentru luptă antifraudă (DLAF), Oficiul european de luptă antifraudă al Uniunii Europene (OLAF) şi DNA -, cu privire la infracţiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la proiectul

Primăriei Municipiului Bucureşti, privind zona de nord a municipiului Bucureşti, privind reabilitarea şi amenajarea aducţiunii de apă, preluare apă pluvială şi apă menajeră – canal, racordare la reţeaua de gaze, racordare la reţeaua electrică şi constituirea de căi de acces şi drumuri, precum şi realizarea altor facilităţi, în vederea cercetării şi urmăririi penale cu privire la faptele şi persoanele ce au legătură cu respectivul proiect.

Pe 3 august 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”. În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu – 5 ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare.

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca Instanţa supremă să dea sentinţa în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Omul de afaceri a fost reţinut la Londra, pe 14 august 2017, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire.

Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat.

În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN 1 Bucureşti – Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, susţineau procurorii.

Conform DNA, Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare.

„Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru”, mai spuneau procurorii.

1 Comment

1 Comment

  1. Dan Garceag

    2018-12-31T11:37:15+02:00 at 11:37

    Foarte bine ca ,i-au luat ,ce a furat ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top