Connect with us
Deputații PSD - ALDE au adoptat proiectul închisoare în weekend. Noi facilități pentru infractori

Știri

Deputații PSD – ALDE au adoptat proiectul închisoare în weekend. Noi facilități pentru infractori

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care se propune ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special.

Proiectul a beneficiat de susținerea PSD – ALDE la vot. Proiectul a fost iniţiat de PNL, apoi cei din coaliţia de guvernământ au adăugat amendamente la iniţiativă.

Potrivit proiectului adoptat, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate – în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar; măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate; măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

În 11 aprilie, Comisia juridică a decis că persoanele condamnate pentru infracţiuni cu violenţă sau care au profitat de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, persoanele condamnate pentru corupţie şi persoanele recidiviste nu vor putea să îşi ispăşească pedeapsa acasă sau în weekend.

De asemenea, Comisia juridică a decis că “măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către Ministerul Afacerilor Interne cu sau fără brăţară electronică”.

Iniţial, proiectul prevedea măsuri de arest la domiciliu şi pentru categoriile enumerate mai sus, iar preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus că modificările au fost aduse deoarece „opinia publică nu doreşte aşa ceva”.

Opoziția critică dur proiectul „închisoare în weekend”

Deputaţii PNL și USR au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională acest proiect. Cosette Chichirău de la USR a reacționat dur pe Facebook după decizia Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.

„România – Paradis Penal. Reclamă de țară (că proiect de țară n-avem): vino să fii criminal în România! Dacă ești prins, vei putea executa pedeapsa în piscina de acasă (cumpărată cu banii furați) sau doar sâmbăta și duminica!”, afirmă Cosette Chichirău.

„Pentru că în timpul săptămânii trebuie să te ocupi de activitățile criminale! Astăzi în plen a fost votat pe repede înainte un proiect de lege potrivit căruia pedepsele ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat, fie prin „echivalent zile muncă în folosul comunităţii”, fie în regim mixt, de „echivalent zile de muncă în folosul comunităţii si de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înfiinţat. 

(În imagine, Eugen Nicolicea pe ecran și Florin Iordache la prezidiu, vajnicii luptători pentru drepturile penalilor.) În 2020, oamenii cinstiți și capabili trebuie să câștige alegerile! #FărăPenali”, adaugă deputatul USR.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top