Connect with us
Ministerul Justiției organizează o dezbatere publică pe tema legii privind grațierea. Între timp ANP a publicat numărul deținuților morți în România.

Știri

Dezbatere publică pe tema grațierii. Ce spune ANP despre numărul deținuților morți în 2016

Ministerul Justitiției organizează o dezbatere publică pe tema modificării Codului Penal și a grațierii. Aceasta va avea loc luni, la sediul MJ, Sala de consiliu, etajul I, între orele 10.00-12.00.

Dezbaterea este organizată în temeiul art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, mai arată Ministerul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Citește și: CSM a dat aviz negativ pentru grațiere și modificarea Codului Penal

Pe de altă parte, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a publicat bilanțul deceselor din penitenciarele românești, pe 2016. Acest lucru s-a făcut după ce Liviu Dragnea a solicitat MJ să spună câți oameni au murit în închisorile din România, după decesul lui Dan Adamescu.

ANP: În penitenciarele din România au nurit 98 de oameni în 2016

ANP arată că în penitenciare au murit de trei ori mai puțini oameni decât în libertate. Acest lucru contrazice afirmațiile șefului PSD care spunea că în penitenciare au murit „zeci, sute, poate mii de deținuți”.

„În anul 2016, corespunzător unui efectiv mediu de 27984 de persoane aflate în custodia ANP, s-au înregistrat un număr de 98 decese respectiv 3,5 la mia de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistică oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).  (…) Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiunile medicale cronice/cazuri în faza terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut că şi cauza a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016. Comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca şi cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total”, se arată în situaţia prezentată de şeful ANP,  Comisar șef de penitenciare Marius Vulpe.

 

1 Comment

1 Comment

  1. Institutul national antipropaganda

    2017-01-27T14:52:14+02:00 at 14:52

    NAIV

    „3,5 la mia de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistică oficială a Institutului Naţional de Statistică”

    Da doar ca media de varsta a populatiei generale e aceias cu media de varsta din inchisori ?

    bai Catalin Nae bai revino-ti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top