Connect with us
Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a deschis dosar penal in legatura cu cazul pacientei de la Spitalul CF 2, care a suferit o transfuzie gresita

Știri

Dosar penal privind transfuzia de sange gresita de la Spitalul CF 2

Dupa ce unei paciente de la Spitalul CF 2 i s-a efecutat o transfuzie gresita, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a decis sa deschida un dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, cu privire la acest incident.

In prezent, femeia se afla intr-o stare destul de grava la Spitalul Universitar. Ea s-a prezentat la Spitalul Clinic CF 2 pentru o operatie de neoplasm de col uterin in stadiu incipient. In timpul interventiei chirurgicale, a existat o sangerare in limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operatia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Citeste si: Un nou caz revoltator: femeie in coma, dupa o transfuzie cu o grupa de sange gresita

„Documentele puse la dispoziția inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti atesta ca proba de sange pentru testul pretransfuzional a fost prelevata de o asistenta medicala de la o pacienta cu grupa AB4 pozitiv si etichetata cu numele pacientei de 39 de ani – transferata intre timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgența Bucuresti – care are grupa de sange O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrata o unitate de sange (masa eritrocitara) AB4 pozitiv, desi grupa acesteia de sange este O I pozitiv.

La aproximativ o ora si jumatate dupa intervenția chirurgicala s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie. Pacienta a fost transportata la reanimare unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii.

Pacienta era constienta la acel moment si a indicat ea insasi faptul ca are grupa sanguina O I pozitiv. Atunci a fost realizata eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetata indicand ulterior grupa corecta. Echipa de chirurgi si ginecologi a fost nevoita sa intervina chirurgical din nou pentru a opri sangerarile masive ale pacientei”, se mai precizeaza in comunicatul MS.

Inspectorii sanitari au constatat ca unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizata conform normelor legale in vigoare. De asemenea, nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea masurilor de autorizare a unitatii de transfuzii — in termen de 15 zile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top