Connect with us
Dosarul Revolutiei din 1989, redeschis de Instanta Suprema

Știri

Dosarul Revolutiei din 1989, redeschis de Instanta Suprema

Dosarul Revolutiei s-a redeschis luni, potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta suprema a confirmat ca urmarirea penala in acest dosar va fi redeschisa, ca urmare a solicitarii procurorilor.

Bogdan Licu , fostul procuror general interimar al Romaniei, anuntase la inceputul lui aprilie redeschidere anchetei, pe motiv ca solutia de casare data in octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinica si nelegala, fiind adoptat ca urmare a unor  „cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situatii de fapt incomplete si, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor”.

„Am constatat astfel ca procurorii, desi au efectuat un numar mare de acte de urmarire penala in cauza, nu au valorificat informatii importante furnizate de acestea, dar nici informatii furnizate de numeroase lucrari care se refera la aceste evenimente, in multe din aceste carti, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente si marturii extrem de importante in economia anchetei”,spunea atunci Bogdan Licu.

„Am apreciat in aceste conditii ca modul in care s-a desfasurat ancheta nu corespunde exigentelor CEDO in ceea ce priveste obligatia statului de a efectua o ancheta efectiva. De asemenea, am constatat ca, in aceasta cauza, contrar afirmatiilor procurorilor militari, nu a intervenit prescriptia raspunderii penale. (…) In ceea ce priveste infractiunile de omor si omor calificat, precum si infractiunile intentionate urmate de moartea victimei, prin raportare la dispozitiile art.153 alin.(2) lit.b) si alin.(3) din Codul de procedura penala, acestea au devenit imprescriptibile. In cauza urmeaza sa se efectueze cercetari si in ceea ce priveste infractiunile de genocid, contra umanitatii si razboi, intrucat din analiza probelor administrate, contrar opiniei procurorilor militari, rezulta indicii temeinice si cu privire la savarsirea unor astfel de infractiuni”, mai spunea Bogdan Licu pe 5 aprilie.

In luna octombrie 2015, Parchetul Militar a hotarat sa claseze dosarul Revolutiei din decembrie 1989. La evenimentele sangeroase care au dus la caderea comunismului, au murit cel putin 700 de oameni, iar alti peste 2000 de persoane au fost ranite. Procurorii militari au hotarat atunci sa claseze dosarul sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare.

Revolutionarii au fost furiosi la declararea deciziei si au depus la Instanta Suprema plangeri impotriva clasarii cazului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top