Connect with us
Dosarul Revoluției: Petre Roman, citat la Parchetul General

Știri

Dosarul Revoluției: Petre Roman, citat la Parchetul General

Dosarul Revoluției face noi citări. După ce Ion Iliescu a fost chemat, a venit rândul fostului premier, Petre Roman, să fie chemat la Parchetul General, fiind citat de procurorii militari în dosarul ”Revoluţiei”. El a fost prezent la Parchet în această dimineață.

Pe 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Procurorul general Augustin Lazăr transmisese şefului statului cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în dosarul ”Revoluţiei” în legătură cu săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

La începutul lunii aprilie, fostul premier Petre Roman considera „revoltătoare” şi „extrem de surprinzătoare” cererea procurorului general Augustin Lazăr de efectuare a urmăririi penale în cazul său în dosarul „Revoluţiei”, susţinând că în perioada invocată nu avea nicio calitate astfel încât să poată influenţa acţiuni militare.

Citește și: Reacția lui Petre Roman, după ce a aflat de cererea Procurorului general de a fi urmărit penal în dosarul Revoluției

Ce spune Petre Roman despre acuzațiile aduse

”Eram nimeni în perioada respectivă. Nu aveam niciun fel de funcţie, de nicio natură, abia în 27 decembrie am ajuns prim-ministru al României. Acesta este primul punct.

În al doilea rând, au fost acţiuni militare şi am fost, spre exemplu, în seara de 21 decembrie unul dintre cei care au supravieţuit unor acţiuni militare de represiune.

39 de camarazi în zona Pieţei Universităţii au fost ucişi, au fost şi la Timişoara. Toate aceste operaţiuni militare în care eu puteam să-mi pierd viaţa cum pot fi într-un fel sau altul corelate cu ceea ce se spune în această cerere de urmărire penală?

De aceea spun că este cu totul şi cu totul revoltător şi chiar absurd, dacă nu cumva este vorba de o vastă manipulare, pentru că eu nu aveam în niciun fel nicio calitate ca să intervin în vreun fel în ceea ce au fost ordinele militare, cele care au condus la nenorocirea, tragedia celor morţi, în special celor dinainte de 22 decembrie şi după 22 decembrie 1989.

Nu văd niciun fel de referire la cercetarea penală privindu-i pe aceia care, din interiorul unităţilor militare, au dat ordinele respective, care au dus la acţiunile militare. (…) Insist şi spun că este o cerere pe care o resping categoric şi pe care o consider extrem de surprinzătoare, ca să nu zic foarte dubioasă din punctul de vedere al motivaţiilor sale”, declara fostul premier.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top