Connect with us
Dunărea a depășit cota de atenție! Autoritățile sunt în alertă

Știri

Dunărea a depășit cota de atenție! Autoritățile sunt în alertă

Pericol de inundații. Dunărea a depăşit joi, la Brăila, cota de atenţie, majoritatea sectoarelor de dig aflându-se în faza a doua de apărare, şi se îndreaptă către cota de inundaţie, situată la 610 centimetri, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Nivelul Dunării înregistrează, la Brăila, o cotă de 564 cm, cu 4 cm peste cota de atenţie şi în creştere cu 7 cm faţă de nivelul înregistrat miercuri.

În faza a II-a de apărare, cu apa urcată la peste un metru din înălţimea taluzului, se află toate sectoarele din Insula Mare a Brăilei – Titcov, Filipoiu, Lunguleţu, Bălaia, Măicanu, Gemenele, Măraşu şi Băndoiu, precum şi digul municipiului Brăila şi compartimentul trei al digului Călmăţui – Gropeni – Chiscani.

În faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza digului, se află compartimentele I şi II ale liniei Călmăţui – Gropeni – Chiscani, digul Vărsătura şi digul Brăila – Galaţi.

Hidrologii au instituit Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6,00 – 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.

Având în vedere prognozele care anunţă instituirea Codului portocaliu pe Dunăre, Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului, unde în anii trecuţi s-a mai întâmplat ca apa să refuleze şi să provoace inundaţii.

DIGURILE DIN BRĂILA, PREGĂTITE SĂ FACĂ FAȚĂ

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac, a dat asigurări că digurile din Brăila sunt pregătite să facă faţă acestor creşteri de debit, „deşi debitele şi cotele pe care le avem acum, la jumătatea lunii martie, sunt specifice lunilor mai sau iunie”.

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanenţă pe diguri, pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar.

CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de inundații, până pe 31 martie! Când începe prăpădul

Cod portocaliu de ninsori și viscol pentru Capitală și alte 14 județe. Cum va fi în restul țării:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top