Connect with us
A murit un cântăreț legendar. Doliu în muzica internațională

Externe

A murit un cântăreț legendar. Doliu în muzica internațională

Cântărețul Charles Aznavour, o legendă a muzicii franceze și internaționale, a murit la vârsta de 94 de ani.

Shahnourh Varinag Aznavourian (numele său real) a început să cânte de la nouă ani și foarte repede și-a luat numele de scenă Aznavour.

Cel mai important cântăreț de varietăți din secolul 20”. Acesta a fost titlul dat de CNN și The Times celebrului muzician Charles Aznavour în 1988, potrivit Le Figaro.

A devenit celebru în momentul în care Edith Piaf l-a auzit cântând și dându-și seama de calitățile sale vocale a aranjat să realizeze un turneu împreună în Franța și SUA. Adesea descris ca Frank Sinatra al Franței, toate piesele lui Aznavour sunt cântece de dragoste.

Născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, se simte foarte atașat de comunitatea armeană.

Anul 1956 a marcat un prim pas important în viața cântărețului. După un recital la Casablanca, reacția publicului a fost aceea care l-a propulsat pe Aznavour la rangul de vedetă.

A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1.000 de cântece, din care aproape aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană. De-a lungul carierei a vândut peste 100 milioane de discuri.

În urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, a pus bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită „Aznavour pour l’Armenie”. În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie.

Din 1995, este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei în Elveția, după ce a devenit cetățean armean în decembrie 2008. În 1997, a fost numit ofițer al Legiunii de onoare și apoi comandor în 2004.

Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, amintim: „Tous Les Visages de l’Amour”, „Hier Encore”, „Les Jours Heureux „, „La Boheme”, „Que C’est Triste”, „Non, Je N’ai Rien Oublié”, „Il Faut Savoir „, „Toi et moi”, „Le Temps”, „Emmenez-Moi”, „Ave Maria”, „Ils Sont Tombes”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top