Connect with us
Atentat in Pakistan

Externe

Update: Atentat in Pakistan: Cel putin 13 morti si peste 54 de raniti

Atentat in Pakistan. Cel putin 12 persoane au fost ucise si 52 au fost ranite in urma a doua explozii cu bomba. Acestea au fost detonate in fata unui tribunal si intr-un cartier crestin din nord-vestul Pakistanului, scrie timesofindia.com.

Citeste si: Atentat in Yemen: Cel putin 45 de morti si peste 60 de raniti

Citeste si: Atac la o biserica din Indonesia. Preotul a fost ranit

Update 15:03: Trei politisti si patru avocati au fost ucisi in atac, potrivit lui Shehzad.
Un purtator de cuvant al serviciilor de salvare din Mardan a declarat ca 12 persoane au fost ucise, iar alte 54 ranite, relateaza News.ro.

Atacatorul a deschis focul si a intrat cu forta intr-un tribunal, iar apoi a lansat grenade si si-a detonat vesta explizva in mijlocul multimii, a declarat pentru AFP Ejaz Khan, alt politist.

Salvatori actionau in mijlocul ramasitelor umane, in sediul insangerat si devastat, au declarat martori.
„Era praf peste tot, iar oamenii urlau de durere”, povesteste Amir Hussain, presedintele Baroului din Mardan, care se afla intr-o incapere vecina cand a avut loc explozia.

Cu costumul patat de sange, el povesteste ca a „adunat raniti pentru a-i pune in masini catre spital”. „Nu siu daca cei pe care-i caram erau morti sau vii”, adauga el.

Avocatii sunt vizati deoarece „sunt un element important al democratiei, iar acesti teroristi se opun democratiei”, a adaugat seful Baroului.

Acest atac nu a fost revendicat imediat.

El a fost comis la trei saptamani dupa un atac sinucigas deosebot de sangeros care a decimat baroul din Quetta, capitala provinciei Balicistan, in sud-vestul tarii.

Televiziunile pakistaneze au difuzat imagini cu seful Statului Major Raheel Sharif in timpul unei vizite la raniti, la Mardan.

La 69 de kilometri distanta de Mardan, alt atac a vizat vineri dimineata un cartier crestin defavorizat de la periferia orasului Peshawar, unde patru kamikaze inarmati si un paznic din cartier au murit, potrivit armatei.

Militari, sustinuti de elicoptere, au facut schimburi de focuri de arma cu barbatii cu veste explozive care au atacat acest cartier situat in apropiere de barajul Warsak, imediat la nord de Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa.

O factiune a talibanilor pakistanezi – Jamaat-ul-Ahrar (JuA) – a revendicat atacul intr-un mesaj in care afirma ca atacatorii sinucigasi au ucis numerosi „necredinciosi”. Talibanii exagereaza adesea bilanturile pe care le anunta.
Aceasta factiune din cadrul miscarii talibane pakistaneze (TTP) a revendicat, de asemenea, cele mai sangeroase doua atacuri din 2016. Un atac sinucigas a vizat crestini, in lahore (centru) si s-a soldat cu 75 de morti in weekendul de Pasti, iar celalalt a vizat pe 8 augst avocati din Quetta (sud-vest) si s-a soldat cu 73 de morti.

Discriminari si violense afecteaza zilnic minoritatile din Pakistan, o republica islamica in care peste 90% din populatie este musulmana.

Avocati si judecatori sunt, de asemenea, vizati de atacuri tintite sau atentate.

Grupari armate, in special talibanii, vizeaza tinte usoare precum tribunale sau scoli.

Un asalt taliban asupra unei scoli administrate de armata la Peshawar s-a soldat cu peste 150 de morti, majoritatea elevi, in decembrie 2014. Acesta este cel mai sangeros atentat din istoria Pakistanului.

Armata a lansat in iunie 2014 o operatiune vizand sa desfiinteze bazele din spatele liniei frontului a extrem de numeroaselor grupari islamiste armate care au actionat pana in acel moment in deplina impunitate, mai ales in zone tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a condamnat atacul de vineri de la Peshawar si a dat asigurari ca grupari armate sunt „in defensiva” si isi exprima „frustrarea atacand tinte usoare”.

„Nu vor avea unde sa se ascunda in pakistan”, le-a amenintat seful Guvernului.

Stire initiala:
„Pana in prezent am recuperat 12 cadavre ale unor avocati, politisti si civili. Pe langa acestea, 52 de persoane au fost ranite.”, a declarat Haris Habib, ofiter de salvare in orasul Mardan din provincia Pakhtunkhwa, unde au avut loc exploziile.

Militantii au atacat si un cartier crestin

Cel de-al doilea atac, pus la cale de patru atentatori, a avut loc intr-un cartier crestin din nord-vestul Pakistanului, in urma caruia a fost ucis, cel putin, un agent de paza.

Autoritatile au fost extrem de prompte, iar toti cei patru atacatori au murit, a declarat purtatorul de cuvant al armatei, generalul locotenent Asim Bajwa, printr-un mesaj pe Twitter.

Pakistanul este asezat in Asia de Sud, in bazinul fluviului Ind se invecineaza cu Afganistanul in nord-vest, China in nord, cu India la est, Iran la vest si are iesire la Marea Arabiei in sud. Capitala Pakistanului este orasul Islamabad.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top