Connect with us

Externe

Ce puțin 6 morți în urma inundațiilor! Cod roșu de vreme severă

Cel puţin şase persoane au decedat în urma ploilor violente care au afectat departamentul Aude din sudul Franţei, a anunţat luni prim-ministrul Edouard Philipe.

Nivelul apelor a crescut cu până la şapte metri în localitatea Trebes, au indicat autorităţile locale pe Twitter.

Toate unităţile de învăţământ din acest acest departament au fost închise, iar locuitorii au fost avertizaţi să rămână în locuinţe, a indicat prefectura din Aude.

Localitatea Pezens, cu o populaţie de 1.470 de locuitori, a fost evacuată, relatează DPA.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat că se va deplasa luni după-amiază la Aude, unde cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor fără precedent, scrie AFP. Premierul a afirmat de asemenea că au fost mobilizaţi 700 de pompieri.

„Mă voi deplasa în zonă în cazul în care condiţiile vor permite acest lucru – nu vreau să generez organizarea de operaţiuni de salvare – însă voi merge acolo după-amiază pentru a oferi tot sprijinul guvernului şi al statului victimelor acestor inundaţii (…) şi celor care îşi aduc contribuţia cu un profesionalism şi o competenţă care îi onorează”, a declarat şeful guvernului şi ministrul de Interne interimar în timpul unei deplasări la Nantes.

”Bilanţul provizoriu la această oră este de şase victime, însă acesta este provizoriu şi (…) este posibil să se înrăutăţească”, a spus prim-ministrul Franţei.

Ploile abundente care au căzut în noaptea de duminică spre luni în Aude au ucis cel puţin şase persoane din nordul departamentului plasat sub cod roşu de vreme severă începând de la ora locală 06:00 şi unde apele au crescut până la niveluri fără precedent după anul 1891.

Citește și: Vremea 15 octombrie – 12 noiembrie 2018. Când revin ploile în forță

Mai multe elicoptere civile şi militare au fost de asemenea mobilizate, însă nu au putut decola decât în timpul dimineţii din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit premierului.

Prefectul local Alain Thirion a declarat că mulţi oameni s-au refugiat pe acoperişuri. ”Avem multe persoane blocate pe acoperişuri. Va trebui să utilizăm aeronavele pentru a-i evacua, deoarece nu putem ajunge la ei cu bărcile, din cauza forţei apei. Este prea periculos”, a precizat Alain Thirion.

Printre cele mai afectate zone sunt localităţile Conques-sur-Orbiel şi Villardonnel, unde nivelul apei a ajuns până la ferestrele de la primul etaj al caselor, notează Reuters.

Regiunea Aude este cunoscută în special pentru oraşul medieval Carcassonne.

„Deplasările cu maşina trebuie evitate cu orice preţ”, a avertizat Alain Thirion, reamintind că circulaţia pe majoritatea drumurilor a fost întreruptă, iar autostrada locală se află „într-o situaţie delicată”.

O avertizare de cod roşu a fost emisă pentru Aude în dimineaţa zilei de luni, ca urmare a ploilor abundente care s-au abătut asupra acestui departament şi au provocat întreruperea circulaţiei pe mai multe drumuri, a indicat Météo France.

”Un episod furtunos violent este în curs de desfăşurare în departament, multe drumuri sunt întrerupte (…) Evitaţi toate deplasările”, avertizează un mesaj publicat pe contul de Twitter al prefecturii Aude, care a dispus suspendarea transportului şcolar în Carcassonne.

„Peste 180 mm (de precipitaţii) au căzut deja. Îmbunătăţirea (vremii) este prognozată pentru ora 11:00”, a adăugat prefectura.

Alte şase departamente din sudul Franţei se aflau luni dimineaţă în stare de alertă portocalie, conform Météo France: Aveyron, Haute-Garonne, Hérault, Pyrénées-Orientales, Tarn – deja în alertă de duminică – şi Tarn-et-Garonne, începând de luni.

Ploile vor scădea din intensitate în Aude începând din a doua parte a dimineţii şi se vor îndrepta către Hérault, Haute-Garonne, vestul departamentului Tarn şi Pyrénées-Orientales, unde cantităţiile de precipitaţii ar putea ajunge la 150-200 mm, potrivit prognozelor.

În plus, vântul va prezenta intensificări pe direcţia sud-est, împotriva sensului de curgere a apei, amplificând riscul de inundaţii.

Mai multe cursuri de apă au fost plasate în stare de alertă portocalie.

Inundaţiile s-au produs brusc în noaptea de duminică spre luni, iar episoadele de vreme severă nu sunt prognozate să se încheie mai devreme de luni seara.

Ploile torenţiale nu sunt neobişnuite în Franţa în această perioadă a anului însă, potrivit meteorologilor, apa neobişnuit de caldă de pe coasta Mediteranei ar putea contribui la creşterea cantităţii de precipitaţii, notează Reuters.

Până în prezent, anul acesta a fost cel mai fierbinte înregistrat în Franţa după 1900, conform serviciului naţional de meteorologie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top