Connect with us
Cine este Igor Dodon, noul președinte din Moldova

Externe

Cine este Igor Dodon, noul președinte din Moldova

Igor Dodon este este noul președinte din Moldova. Acesta a câștigat alegerile cu 55% din voturi. Rezultatele la alegerile din Moldova au putut fi urmărite în timp real.

Informații despre Igor Dodon

Dodon are 41 de ani și este născut pe 18 februarie 1975. Acesta a fost în repetate rânduri implica în politica din Moldova, fiind prim-viceprim-ministru în perioada 2008-2009. Igor Dodon a fost si ministru al economiei, în perioada 2006 – 2009.

Igor Dodon este orientat politic spre Rusia și susține că va indepărta Moldova de Uniunea Europeană.

Atribuțiile Președintelui Republicii Moldova

Convocarea Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, convoacă Parlamentul în cel mult 30 de zile de la alegeri (articolul 63 alineatul (2) din Constituție).

Dreptul la inițiativă legislativă

Președintele Republicii Moldova are dreptul la inițiativă legislativă (articolul 73 din Constituție).

Mesaje Parlamentului

Președintele Republicii Moldova poate lua parte la lucrările Parlamentului. Președintele Republicii Moldova adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme ale națiunii (articolul 84 din Constituție).

Promulgarea legilor

Președintele Republicii Moldova promulgă legile și este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul își menține hotărîrea adoptată anterior, Președintele promulgă legea (articolul 93 din Constituție).

Dizolvarea Parlamentului

În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Concomitent cu aceste posibilități, există și anumite restricții cu referire la dizolvarea Legislativului. Astfel, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată în cursul unui an.

El nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, și nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război (articolul 85 din Constituție).

R. Moldova: Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale, după centralizarea a 95,48% din procesele verbale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns doar 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate, până la ora 22.00.

Liderul PSRM a primit peste 807.000 de voturi din cele 1,6 milioane exprimate la urne, în vreme ce rivala sa proeuropeană a adunat peste 649.000 de sufragii.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top