Connect with us
Curtea Supremă de Justiție a invalidat alegerile pentru Primăria Chișinău

Externe

Curtea Supremă de Justiție a invalidat alegerile pentru Primăria Chișinău

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a menţinut luni decizia Curţii de Apel prin care alegerile anticipate pentru Primăria Chişinău au fost invalidate, astfel că Andrei Năstase nu poate deveni primar, scrie News.ro citând Deschide.md.

Conform Deschide.md, anul acesta nu mai pot fi organizate alegeri locale, respectiv capitala va fi condusă de un primar interimar. La acest moment, Primăria este condusă de viceprimarul Ruslan Codreanu.

Ședinţa CSJ de luni s-a desfăşurat cu uşile închise şi a durat câteva ore.

Citește și: Președintele PMP, despre invalidarea lui Andrei Năstase pentru funcția de primar al Chișinăului: „Este un abuz”

Instanţa a respins cererea primarului ales, Andrei Năstase, de recuzare a completului de judecători.

Câteva mii de persoane au protestat duminică în capitala Republicii Moldova împotriva deciziei de invalidare a alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, câştigate de unul dintre liderii opoziţiei proeuropene, Andrei Năstase.

Manifestanţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au îndreptat în marş spre sediul Parlamentului, unde intenţionează să protesteze până la validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, transmite Radio Chişinău, care menţionează că, înainte de aceasta, cei prezenţi au votat o rezoluţie în acest sens. În rezoluţie este criticată hotărârea justiţiei prin care au fost anulate alegerile, menţionându-se că în acest fel în Republica Moldova este instaurată dictatura.

„Anularea alegerilor este neconstituţională, ilegală şi reprezintă sfârşitul democraţiei. Astfel, este instaurată oficial dictatura în ţară. Comunitatea internaţională a condamnat vehement. Republica Moldova rămâne izolată de restul lumii. Noi cerem confirmarea alegerilor din Chişinău şi validarea mandatului lui Andrei Năstase”, se spune în rezoluţie.

Mii de oameni au protestat în Chișinău și amenință cu acțiuni mai drastice

Manifestanţii ameninţă cu acţiuni de protest mai drastice dacă revendicarea nu le va fi satisfăcută. „Declarăm că protestele vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase. În cazul că guvernarea va ezita, vom fi constrânşi să recurgem la acţiuni paşnice împotriva acţiunilor care subminează voinţa poporului”, se mai spune în textul rezoluţiei.

Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi în care cereau validarea alegerilor: „vot furat”, „votul nostru, Chişinăul nostru”, „Plahotniuc mi-ai furat primul vot”.

„În joc nu este un mandat, nu este vorba de primărie sau de capitală. Este vorba de viitorul acestei ţări, al următoarelor generaţii. Dacă astăzi nu-i oprim, mâine va fi prea târziu”, a declarat primarul ales, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top