Connect with us

Externe

Cutremur de 6,8 grade pe scara Richter în Pacific

Un cutremur de 6,8 pe scara Richter s-a produs în aceasta dimineata în Papua Noua Guinee.

În ultima vreme în această regiune a planetei au avut loc tot mai des cutremure, deoarece insulele respective se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată, cauzată de vulcanii care se găsesc sub ocean.

Cutremurul s-a produs la aproximativ 180 de kilometri sud-vest de Rabaul, Papua Noua Guinee, conform Serviciul de prospectare geologica al Statelor Unite (USGS), transmite Reuters.

„Pornind de la datele de care dispunem, nu ne asteptam la producerea unui fenomen tsunami distructiv in Oceanul Pacific”, se arată într-un comunicat emis de Centrul de avertizare în caz de tsunami din Pacific.

CITESTE SI:

Un cutremur însemnat s-a produs și în România pe 14 martie. Avertismentul lui Mărmureanu

Mircea Radulian și Gheorghe Mărmureanu au vorbit despre cutremurul care a lovit România astăzi, la ora 12 și 24 de minute.

Reamintim că un seism de 4,6/7 pe scara Richter s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 157 de kilometri. Cutremurul s-a resimțit puternic și în București.

„S-a eliberat tensiunea acumulată în scoarța terestră. Acest cutremur este unul benefic”, a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului la Digi 24.

„Nu avem motive de îngrijorare. Un cutremur de 4,6 la 150 de kilometri se înscrie în activitatea seismică normală a zonei Vrancea.

Vrancea, repet, este periculoasă atunci când magnitudinea este peste 7,1. Înainte de un cutremur din acesta… 4,5 nu este mare, nu este important”, a declarat Mărmureanu la Antena Stars.

Când va avea loc următorul mare cutremur

Activitatea seismică în România s-a intensificat în ultima vreme. Autoritățile fac pregătiri intense, iar cei de la ISU se laudă că în acest moment metodele de alarmare funcționează la parametri normali, însă îmbunătățiri se vor face în continuare.

România a fost lovită în ultimul de un cutremur semnificativ ca intensitate: de 5,4 grade anul trecut. În ultimele luni, s-au produs cutremure de peste 4 grade ca intensitate pe scara Richter, fapt ce a început să îngrijorească.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre data la care se va produce următorul seism puternic în țara noastră, asemănător ca gravitate cu cel din 1977.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a declarat Mărmureanu.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată.

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce.

Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, susține, pe de altă parte, Constantin Ionescu, director INFP.

Daniel Șuta, editor senior

1 Comment

1 Comment

  1. franz

    2018-03-24T17:47:01+02:00 at 17:47

    nu mai tot speriati lumea ! orientativa pe tara noastra!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top