Connect with us

Externe

Dictatorul uzbek Islam Karimov a murit

Surse diplomatice citate de agentia Reuters anunta ca presedintele din Uzbekistan Islam Karimov a murit la varsta de 78 de ani.

Update 20:50: Reprezentantii executivului si legislativului uzbek au confirmat vineri seara moartea presedintelui Islam Karimov, dupa o zi de speculatii cu privire la decesul liderului care a detinut in ultimii 26 ani frâiele puterii din fosta republica socialista central-asiatica, scrie News.ro.

Stire initiala:
Islam Karimov a devenit secretar general al partidului comunist din Uzbekistan in anul 1989. Dupa declararea independentei tarii, in 1991, a devenit presedinte al fostei republici sovietice, functie pe care a detinut-o 25 de ani. El a obtinut toate mandatele de presedinte prin victorii covarsitoare asupra unor contracandidati anonimi. De altfel, alegerile din Uzbekistan nu au fost considerate niciodata libere de comunitatea internationala.

Dictatorul uzbek a fost criticat si de ONU pentru ca a permis folosirea torturii, o practica frecventa in inchisorile din Uzbekistan.

In 2005, Karimov a ordonat sa se traga asupra miilor de manifestanti adunati la Andijan, in estul tarii, estimarile OSCE indicand intre 300 si 500 de victime in acea zi.

In ultima vreme, starea de sanatate a presedintelui Islam Karimov se deteriorase, iar guvernul uzbek a anuntat ca acesta se afla in stare critica, din cauza unei hemoragii cerebrale.

„Dragi compatrioti, cu inima grea va informam ca starea de sanatate a presedintelui nostru s-a degradat in mod clar si ca, potrivit medicilor, el se afla intr-o stare critica”, se arata intr-un comunicat al Executivului din Uzbekistan.

 

karimov si iliesc

Karimov si Ion Iliescu

karimov si putin

Karimov si Putin

Informatia ca Islam Karimov a murit nu a fost confirmata, pana acum de oficialitatile de la Taskent.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top