Connect with us
donald trump

Externe

Donald Trump anulează summitul SUA – Coreea de Nord

Mult așteptatul summit SUA – Coreea de Nord nu va mai avea loc. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat, la doar câteva săptămâni de la pacea istorică dintre Nord și Sud, iar liderii celor două state, Donald Trump și Kim Jong-un sunt iarăși în relații tensionate.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat joi că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Coreei de Nord, Kim Jong Un, prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor prevăzut pentru 12 iunie în Singapore, invocând ‘ostilitatea deschisă’ manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian, relatează agenţiile AFP şi dpa.

‘Eram foarte nerăbdător să vă întâlnesc. Din nefericire, din cauza mâniei imense şi a ostilităţii afişate în ultima dumneavoastră declaraţie, consider inoportun, în acest stadiu, să avem această întâlnire’, explică Trump în scrisoare transmisă lui Kim Jong Un şi publicată de Casa Albă.

‘Spre binele celor două părţi, dar în detrimentul celui al restului lumii’, summitul din Singapore nu va mai avea loc, menţionează Trump în continuare, ţinând să-i amintească totodată omologului său nord-coreean de forţa arsenalului nuclear al SUA.

‘Evocaţi arsenalul vostru nuclear, dar al nostru este atât de masiv şi puternic că îl rog pe Dumnezeu să nu avem vreodată nevoie să-l folosim’, subliniază Trump.

Totuşi, el i-a sugerat lui Kim să facă eforturi pentru a putea fi stabilit un summit. ‘Dacă te răzgândeşti în legătură cu acest cel mai important summit, te rog nu ezita să mă suni sau să-mi scrii’, încheie scrisoarea preşedintele american.

După întâlnirea istorică din aprilie între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, desfăşurată la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, a fost stabilit pentru 12 iunie şi un summit între Trump şi Kim la Singapore. Dar apoi dialogul a căpătat din nou accente tensionate, Phenianul ameninţând în mod repetat că va anula acest summit dacă SUA insistă cu solicitarea denuclearizării complete a Coreei de Nord.

Citește și: Noi amenințări din Coreea de Nord. Ce se întâmplă cu summit-ul comun cu SUA

Citește și: Mai multe avioane de vânătoare invizibile americane au fost desfășurate în Coreea de Sud

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top