Connect with us
George Soros: „Uniunea Europeană se prăbușește”

Externe

George Soros: „Uniunea Europeană se prăbușește”

Miliardarul George Soros susține că Uniunea Europeană se clatină. Soarta UE seamănă izbitor cu cea a URSS de la începutul anilor 90, crede controversatul Soros.

Numele lui George Soros a fost vehiculat în campania pentru parlamentare de către Partidul România Unită al fugarului Sebastian Ghiță. Misteriosul miliardar evreu de origine maghiară, care finanțează mai multe ONG-uri din România, susține că UE se va prăbuși în viitorul apropiat.

„Cu o creştere economică modestă şi o criză a migraţiei scăpată de sub control, UE este pe punctul de a se prăbuşi şi se pregăteşte pentru o experienţă similară celei din URSS de la începutul anilor 1990. Cei care cred că UE trebuie să fie salvată pentru a fi apoi reinventată trebuie să facă totul pentru asta”, a afirmat Soros pentru site-ul project-syndicate.org.

„După criza din 2008, asocierea voluntară a statelor s-a transformat într-o relaţie între creditori şi debitori, unde cei din urma nu au reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile, iar creditorii au stabilit condiţii cărora îndatoraţii au fost obligaţi să li se supună.

Această relaţie nu este nici voluntară şi nici una egală. Germania a devenit hegemonul economic al Europei, dar nu a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile la care sunt supuşi de regulă hegemonii – să privească dincolo de interesele individuale înguste, către intersele oamenilor care depind de puterea hegemonică.

Să comparăm comportamentul SUA după Al Doilea Război Mondial şi cel al Germaniei după 2008: SUA au lansat planul Marshall. Acesta a dus la dezvoltarea UE; Germania a impus un program de austeritate care a servit doar interesele sale înguste”, este analiza lui Soros.

Soros, adeptul globalizării

„Globalizarea a avut ample consecinţe economice şi politice. A adus convergenţă între ţările bogate şi cele sărace. Globalizarea a dus și la inegalitate atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace.

CITEȘTE ȘI: George Soros, previziuni sumbre pentru 2016: „E posibila o criza similara cu cea din 2008”

În ţările bogate, marile beneficii au fost acumulate de doar 1% din populaţie. Lipsa politicilor redistributive este principala sursă a dezamăgirii pe care o exploatează duşmanii democraţiei”, a mai subliniat miliardarul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top