Connect with us
Incendiile din Grecia: Explicațiile pentru dezastru și mărturiile supraviețuitorilor

Externe

Incendiile din Grecia: Explicațiile pentru dezastru și mărturiile supraviețuitorilor

Incendiile din Grecia au provocat un adevărat dezastru în statul elen. Sunt peste 80 de morți, iar alte sute de persoane au fost rănite sau au rămas fără bunuri.

Stațiunea Mati, aflată la 40 de kilometri de Atena, pe malul Mării Egee, a fost distrusă de flăcări aproape în totalitate.

„Eram pe plajă cu circa 250-300 de alţi oameni. Unii erau arşi, alţii aproape leşinau de la fum şi de la flăcări. Stăteam grupaţi, ne ţineam de mâini şi ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum.

Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări şi bucăţi care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr şi în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare”, a declarat o supraviețuitoare a tragediei.

Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi.

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiți că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi.

Flăcările s-au răspândit rapid, iar drumurile întortocheate și înguste din localitățile dezvoltate haotic au făcut dificilă intervenția pompierilor.

În plus, unii hidranţi nu funcţionau. Serviciile de urgenţă elene se resimt după ani mulţi de austeritate, în care s-au descurcat cu bugete mult reduse.

Incendiile din Grecia: Ministrul de Externe spune că niciun român nu a fost rănit

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri pentru AGERPRES că până în prezent nu există niciun indiciu că cetăţeni români ar fi decedat sau ar fi suferit în urma incendiilor din Grecia.

Meleşcanu a precizat că a fost creat un grup pe WhatsApp între ambasadele statelor din regiune şi Ministerul grec de Externe, în care sunt transmise informaţii în timp real.

„Am dat un semnal foarte clar că toţi cei care au probleme şi au nevoie asistenţă să se adreseze direct Ambasadei noastre de la Atena.

În paralel, ultima noutate este că am creat, prin intermediul Ambasadei noastre de la Atena, un grup pe WhatsApp cu alte ambasade din regiunem cu Ministerul grec de Externe, care ne transmite informaţii în timp real. Dar până acum pot să confirm că nu există niciun indiciu că cetăţeni români ar fi suferit sau ar fi decedat în incendii”, a spus ministrul.

Ambasada României de la Atena a eliberat documente unui grup de şapte persoane cu dublă cetăţenie, una dintre ele – română. Actele de identitate ale oamenilor au ars. Niciunul dintre ei nu a avut nevoie de asistenţă medicală şi se află acum în siguranţă, a precizat MAE.

Citește și: Ce se intampla cu turistii romani din Grecia!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top