Connect with us
Iordania și Rusia față în față. Vor purta discuții asupra Siriei

Externe

Iordania și Rusia față în față. Vor purta discuții asupra Siriei

Întâlnire de nivel înalt! Iordania va purta discuţii cu Rusia în această săptămână asupra încetării focului în sud-vestul Siriei şi situaţiei umanitare de acolo, a anunţat luni ministrul de externe iordanian, informează Reuters.

Ayman Safadi a anunţat la Amman că va pleca marţi la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Guvernul sirian sprijinit de Rusia a lansat o campanie majoră pentru a recupera sud-vestul Siriei de la rebeli.

Cel puţin 160.000 de persoane au fost strămutate, majoritatea îndreptându-se spre graniţele cu Iordania şi Înălţimile Golan ocupate de Israel.

„Aştept cu nerăbdare o discuţie sinceră pentru a examina cum să ajungem la o încetare a focului cât mai curând posibil”, a declarat Safadi.

Iordania, care găzduieşte aproximativ 650.000 de refugiaţi sirieni înregistraţi potrivit Naţiunilor Unite, a anunţat că nu îşi va mai deschide frontierele pentru a lăsa să treacă mai mulţi refugiaţi. Israelul a declarat de asemenea că frontierele sale vor rămâne închise.

Citește și: Prinţul William a sosit în Iordania!

Siria: 160.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele în urma luptelor din sudul ţării

Numărul persoanelor din sudul Siriei nevoite să-şi părăsească locuinţele în urma ultimelor lupte a crescut mai mult decât triplu, ajungând la 160.000, transmite Reuters, care îl citează pe purtătorul de cuvânt iordanian al agenţiei pentru refugiaţi a ONU.

„Aşteptăm ca acest număr să crească în continuare pe timpul nopţii”, a spus Mohammad Hawar.

Ultimele date prezentate luni de Naţiunile Unite făceau referire la 45.000 de persoane strămutate.

O încetare a focului a fost convenită pentru sudul Siriei, a precizat vineri o sursă oficială iordaniană, în timp ce ofensiva armatei împotriva insurgenţilor a stârnit temeri privind o catastrofă umanitară în apropierea graniţelor cu Iordania şi Israel.

Israelul a livrat ajutoare civililor refugiaţi în partea siriană a Înălţimilor Golan, după ce au fugit din calea luptelor din sudul Siriei, a anunţat vineri armata israeliană, informează AFP.

În noaptea de joi spre vineri, tone de produse alimentare, haine şi medicamente au fost livrate acestor refugiaţi instalaţi într-o tabără neamenajată, informează un comunicat al armatei israeliene, fără a preciza în ce mod aceste ajutoare au fost transferate în teritoriul sirian.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top