Connect with us
Parlamentul European a cerut Israelului să nu recurgă la forța letală împotriva protestatarilor palestinieni

Externe

Parlamentul European a cerut Israelului să nu recurgă la forța letală împotriva protestatarilor palestinieni

După confruntarea de la frontiera dintre Fâșia Gaza și teritoriul israelian, Parlamentul European (PE) a cerut joi Israelului să se abţină de la a recurge la forţa letală împotriva protestatarilor palestinieni. În urma confruntărilor din ultimele săptămâni, peste 30 de palestinieni au fost uciși.

Într-o rezoluţie adoptată cu o largă majoritate, deputaţii europeni au condamnat ‘faptul că protestatari palestinieni nevinovaţi au fost ucişi şi răniţi în Fâşia Gaza în ultimele trei săptămâni’.

Ei au cerut ‘forţelor israeliene de apărare să se abţină de la a recurge la forţa letală împotriva demonstranţilor neînarmaţi’ şi a cerut Israelului să respecte ‘dreptul fundamental de a demonstra paşnic‘.

Frontiera dintre Fâşia Gaza şi teritoriul israelian a fost scena unor ciocniri violente începând din 30 martie, soldate cu 34 de morţi şi sute de răniţi de gloanţe în rândul palestinienilor. Niciun israelian nu a fost rănit.

Autorităţile israeliene afirmă că armata deschide focul numai pentru a proteja gardul de-a lungul frontierei şi soldaţii săi. Palestinienii denunţă faptul că demonstranţii sunt ţinta tirurilor deşi nu reprezintă o ameninţare pentru soldaţi.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au cerut o anchetă privind utilizarea de către Israel de muniţii reale.

În textul votat joi în sesiunea plenară la Strasbourg, Parlamentul European ‘cere să se dea dovadă de cea mai mare reţinere şi subliniază că prioritatea trebuie să fie evitarea oricărei escaladări a violenţei’.

În ceea ce priveşte partea palestiniană, eurodeputaţii au cerut ‘liderilor manifestanţilor din Fâşia Gaza să se abţină de la orice instigare la violenţă’.

Atacurile lansate de Hamas, condamnate de Parlamentul European

Ei au condamnat de asemenea ‘atacurile lansate de Hamas şi alte grupări militare împotriva Israelului din Fâşia Gaza’ şi şi-au exprimat îngrijorarea că ‘Hamas pare să aibă drept scop escaladarea tensiunilor’.

În faţa crizei umanitare, trebuie să existe ‘un efort internaţional imediat şi la scară largă pentru reconstrucţia şi reabilitarea‘ Fâşiei Gaza, a cerut Parlamentul European.

Eurodeputaţii au cerut de asemenea ‘ridicarea imediată şi necondiţionată a blocadei asupra Fâşiei Gaza’

Israelul anulează acordul cu ONU privind migranții. Mii de africani, în pericol

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top