Publicația The Guardian: Departamentul de Stat al SUA se distanțează de scrisoarea lui Giuliani

29.08.2018
Publicația The Guardian: Departamentul de Stat al SUA se distanțează de scrisoarea lui Giuliani

Cotidianul britanic The Guardian a anunțat că jurnaliștii britanici au cerut o poziție Departamentului de Stat al SUA în legătură cu scrisoarea în care avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, critică România în controversa privind protocoalele din justiție.

Fostul primar al New York-ului și apropiat al Președintelui Statelor Unite ale Americii a creat multă vâlvă luni, atunci când scrisoarea către Președintele Iohannis a fost făcută publică.

De asemenea, Giuliani le-a trimis aceeași scrisoare și Vioricăi Dăncilă, precum și lui Liviu Dragnea și lui Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a anunțat în scrisoare că „protocoalele promovate de Kovesi şi Maior subminează statul de drept”.

The Guardian precizează că Departamentul de Stat se distanțează de conținutul scrisorii.

The Guardian a mai subliniat că epistola a fost trimisă sub antetul firmei de avocatură a fostului primar al New Yorkului – Giuliani Partners.

Citește și: Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, scrisoare către Klaus Iohannis: „Protocoalele promovate de Kovesi şi Maior subminează statul de drept”

„Până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și în consolidarea unui stat de drept eficient. Încurajăm România să continue pe acest drum”, se arată în răspunsul Departamentului de Stat.

Răspunsul Ambasadei SUA la București, despre scrisoarea lui Giuliani

Ambasada SUA la București a dat marți un comunicat de presă, după scrisoarea lui Giuliani, în care afirmă că nu va comenta „opiniile sau concluziile unor persoane fizice” și a reiterat sprijinul Americii pentru continuarea luptei anticorupție.

Îi încurajăm pe români să continue pe această cale”, adaugă purtătorul de cuvânt.

De asemenea, oficialul american arată că Ambasada SUA urmăreşte ”cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală. ”Ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni”, precizează misiunea diplomatică.

foto: Hepta.ro